Danas je na Malti ukop novinarke Daphne Caruana Galizia, ubijene u eksploziji automobila. Na svega nekoliko koraka od njene kuće. Ubijena zbog toga što je istražila istinu o korumpiranom svijetu u kojem živimo.

Daphne je žrtva svoje istraživačke aktivnosti. Ona nije prva žrtva. Na žalost, neće biti ni posljednja. Prema Komitetu za zaštitu novinara, od 1992. godine do danas, 287 novinara je poginulo u ratnim zonama.

Međutim, šokantan je broj: u istom periodu 810 novinara je ubijeno zbog toga što su istraživali korupciju i borili se za ljudska prava. Samo 10 slučajeva su dobili sudski epilog.

Najčešće, novinari su žrtve lokalnih bandi i mafijaša koji rade za nečije političke i ekonomske interese. Dafne je radila na slučaju korupcije malteških političara, nepotizma, pranja novca, organizovanog kriminala. Dafne je bila žrtva prijetnji, zaplašivanja, napada, čak dva puta je hapšena od strane malteške policije. Ali, nije prestala da piše za svoj blog Running Commentary. 2016. godine je otkrila informacije koje su bile veoma neprijatne za malteške političare u vezi sa skandalom Panama papers. Dafne je ubijena u blizini svoga doma. Istraga je u toku, kažu vlasti.

Ova rečenica vam je sigurno poznata. I kod nas na Balkanu istrage su u toku, toliko su u toku da im trebaju mjeseci, godine, decenije, ali na kraju toka ne daju rezultate.

Baš danas, mi, grupa balkanskih novinara, počinjemo sa projektom posvećenim slobodi medija, bezbjednosti novinara, projektu protiv nasilja i sijanje mržnje.

Makedonska NOVATV, zajedno sa kolegama iz srpskih Južnih vesti i bosanskog Prometeja, krećemo u potrazi za slobodnijim novinarstvom. Naš cilj je da objavimo svaki govor mržnje, napad na novinare, zaplašivanja, nasilje, socijalnu neizvjesnost, ali i druge takve, tihe i skoro nevidljive prepreke – birokratsko-političko “nasilje” - kao na primjeru problema u pristupu informacijama.

Ukop naše malteške kolegice Dafne i start našeg projekta “Zaštita slobode medijai izražavanja” su slučajno na isti dan.

Ali ništa nije slučajno u zločinima prema novinarima na sve četiri strane svijeta, govor mržnje, zaplašivanja, nasilje, uvrede, prijetnje, politički i ekonomski pritisak, socijalna nesigurnost, otpuštanja sa posla zbog napisane riječi…

Ne može se pričati o pravnoj državi i demokratiji sve dok su novinari žrtve. Žrtve fizičkog, psihičkog, ekonomskog i socijalnog nasilja.

Socijalna zaštita i plate novinara su niske u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Novinar može da bude otpušten bez objašnjenja i bez posljedica za poslodavca. Uplašeni novinari uvode autocenzuru i donose niske profesionalne standarde u profesiju. Koliko nas su bili proglašeni za “državne neprijatelje”, “strane plaćenike” i još niz drugih uvreda koje nam pristojnost ne dozvoljava da navedemo. Koliko novinara je odlučilo da i pored svega nastave da pišu istinu? Veoma malo!

Jučer je u Srbiji bio obilježen Dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima. Država treba da kazni one koji napadaju i prijete novinarima, ali, nažalost, država je ta koja je prošlih godina štitila one koji su napadali novinare, kaže naš partner u ovom projektu, Predrag Blagojević sa Južnih vesti.

I mi u Makedoniji i kolege u Bosni i Hercegovini mogli bi da potpišemo ovu izjavu. U prošla godina obilježena je napadima I prijetnjama novinarima. Do sada nismo vidjeli da je neko odgovarao za to.

Cilj ovog jednogodišnjeg projekta je da se podigne svijest javnosti o slobodi medija te da je ta borba i njihova sloboda i dio borbe za demokratiju. Otuda saradnja i sa našim susjedima. Da se ne bi i nama dogodilo ono što se dogodilo Daphne.