"Nadam se dobroj diskusiji sa medijskim profesionalcima i zainteresiranim stranama iz regiona i međunarodne zajednice...", riječi su evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna, iz uvodnika u brošuri za konferenciju održane prošle nedjelje u Tirani, koju je organizirala evropska administracija.

Neutralan naziv "Media days" (medijski dani) nudio je dobru poziciju za razgovor o sve značajnijim temama represije vlada balkanskih zemalja, dok je teritorijalno ograničenje na zapadni dio poluotoka bila prilika da slučajevi iz Turske ne bace u sjenu sve ozbiljnije incidente u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, na Kosovu, a naročito u Srbiji.

Sam skup je, kao organizator i domaćin, otvorio upravo Johannes Hahn, naglašavajući značaj medijskih sloboda kao jednu od "ključnih vrijednosti Evropske unije, koja, kao takva, predstavlja kamen temeljac procesa proširenja".

Ipak, iako organizator i domaćin, komesar Hahn je odmah nakon svog i govora premijera Albanije Edija Rame, a pred početak prvog panela, "Mediji kao snaga transformacije u evropskim integracijama", na iznenađenje velikog broja učesnika ustao i napustio skup.

To se desilo neposredno prije nego što je Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije dobio riječ i pokušao da ukaže na probleme novinara u Srbiji, te zatraži jasniju i javniju podršku Evropske unije, dok je nekoliko desetina učesnika skupa, sa majicama na kojima je pisalo "EU do more" (Evropo, učini više) sve vrijeme njegovog izlaganja stajalo. Nisu tada ustale samo kolege iz Srbije, već i iz Crne Gore, Bosne, sa Kosova, iz evropskih zemalja...

Ali dok su Hanov postupak, Brankov govor i podrška kolega bile teme razgovora i tokom pauze, u susjednoj sali, odvojenoj metalnim rešetkama, pod budnom pažnjom obezbjeđenja u crnim odijelima, za najudaljenijim stolom su sjedili Hahn i ostatak čelnika EU, organizatora skupa.

Rešetke koje su nas razdvajale bile su dekorativne i svakako nisu bile postavljene zarad sigurnosti, ali mi je bila fascinantna simbolika onoga što su u tom trenutku simbolizirale.


Da rezimiram, svečani govori čelnika EU na raznoraznim konferencijama ne vrijede ni trunku, sve dok oni u svojim javnim nastupima balkanske autokrate nazivaju "svojim prijateljima" a od novinara traže "dokaz za cenzuru".

Tada još ozbiljniji postaju zaključci EU da su aktuelne Vlade "garanti stabilnosti na Balkanu" (zvuči poznato?). Tako ispada da će zarad navodnog mira, Evropa žrtvovati slobodu govora i vladavinu prava, jedne od svojih najvećih tekovina.

Toleriranje diktature, samovolje, korupcije, pravnog nasilja, gušenje građanskih sloboda... zarad navodnog "očuvanja stabilnosti u regionu", u sebi može da sadrži "EU", ali samo kao početna slova eutanazije svih onih ideja zbog kojih vjerujemo u Evropsku uniju.

Predrag Balagojević, Južne vijesti