Čini se da je govor mržnje toliko puno prisutan u makedonskoj javnosti, da ljudi počinju da se navikavaju na njega.

Kad sam potražila izjavu od jednog od najpoznatijih i “najdugometražnijih” aktivista u Makedoniji, Koče Andonovskog, on je rekao da se toliko često suočava sa govorom mržnje čija meta je zapravo on, da mu predstavlja problem da izdvoji samo jedan slučaj. Ipak, prisjetio otvaranja LGBTI Centra podrške u Skoplju. Tad, prije pet godina, neposredno pred otvaranje Centra, bilo je govora mržnje na društvenim mrežama, što je rezultiralo nasiljem kad je Centar bio otvoren.


To je klasičan primjer kako govor mržnje priziva nasilje. Bilo je tada i homofobnih izjava funkcionera tadašnje vlasti – kaže Andonovski.

Danas, u savremenom društvu, sankcionisanje govora mržnje je od velike važnosti, naročito za zemlju kao što je Makedonija koja je u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Sloboda izražavanja je ključan indikator da je jedna zemlja spremna da postane dio EU. Garantovanje prava slobodnog govora ostavlja prostor građaninu da bude jedan vid nadzornika rukovođenja državom. Preko svojih slobodno i javno iskazanih kritika i preporuka građani doprinose izgradnji jednog demokratskog društva. Bez toga pravni poredak bi bio ugrožen, a politička odgovornost dovedena u pitanje.

Kad se priča o slobodi govora i govoru mržnje, ne može a da se ne spominje i uloga medija. Prethodnih godina se najveći dio mladih preselio iz tradicionalnih u nove elektronske medije, gdje se stvara jedna paralelna virtuelna realnost, koja ne bi trebalo da bude zanemarena. Novi, moderni elektronski mediji sa jedne strane olakšavaju posao kad je riječ o slobodi govora, ali sa druge strane olakšavaju i onima koji žele da šire govor mržnje. Kao primjer za korisno širenje informacije, navešću slučaj sa ubistvom Martina Neskovskog, vijest koja se zahvaljujući Twitter zajednici munjevito proširila. Tradicionalni mediji podbacuju kad je u pitanju pravovremeno obavještavanje u današnjem, modernom, instant-društvu. Sa druge strane, drugi primjer za širenje govora mržnje su popularne javne ličnosti, voditelji, preko svojih profila na društvenim mrežama.

Ovog ljeta glumica Irena Ristić, uznemirena zbor smrti konja Aurora, koji je bio korišćen za vuču zaprežnih kola romske porodice, napisala je status na svom Facebook profilu, u kom je svoj gnjev izlila na "Cigane". Uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama, nakon što su romska udruženja najavile tužbu protiv nje.

Nakon nekoliko mjeseci glumica je na Facebooku objavila dopis iz tužilaštva, u kojem je pozivaju u svojstvu osumnjičene.

Lice se poziva u svojstvu osumničene za krivično djelo – širenje rasističkog i ksenofobnog sadržaja putem kompjuterskog sistema, po članu 394 Krivičnog zakonika i krivično djelo – Izazivanje mržnje, razdor i netrpeljivost na nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj osnovi i druge diskriminatorne osnove iz člana 319 Krivičnog zakonika – navodi se u dopisu tužilaštva.

Ristić kaže da još nema novosti u ovom slučaju i da još čeka na njegovu završnicu.

Nevladine organizacije, Helsinški komitet za ljudska prava i LGBTI Centar za podršku godinama alarmiraju po pitanju govora mržnje voditelja Milenka Nedelkovskog, koji je koristio Facebook kao medij preko kojeg je iznosio svoje sporne stavove. On je proljetos objavio da ga je tužilaštvo pozvalo kao osumnjičenog za krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti kroz širenje rasističkog i ksenofobnog materijala preko kompjuterskog sistema”.

Djeluje kao da je slučaj u kom je makedonski građanin bio osuđen da plati kaznu od 400 eura zbog svog statusa na Facebooku protiv turskog predsjednika Erdogana jedini slučaj gdje je sankcionisan “govor mržnje”, ali čak i u tom slučaju nije formalno bilo riječi o tome, već o krivičnom djelu “povreda ugleda strane države”.

Advokat Lazar Sandev kaže da u Makedoniji nema pravosnažne presude za slučaj povezan sa govorom mržnje.

Ima 4 ili 5 postupaka koji su u toku - kaže advokat Sandev.

Inače, po Krivičnom zakoniku kazna za širenje govora mržnje u Makedoniji je od jedne do deset godina.

U Izvještaju Narodnog pravobranioca koji poslanici nisu shvatili ozbiljno, ne piše ništa o govoru mržnje, niti ima bilo kakvih preporuka za mjere koje bi doprinijele za njegovo suzbijanje. Ipak, Vlada je usvojila Izveštaj.

Sloboda govora i govor mržnje su dve pojave koje se isprepliću i sudaraju kroz društvene procese. Garantovanje prava na slobodu govora u većini demokratskih zemalja uopšte ne predstavlja temu diskusije. Ona što otvara Pandorinu kutiju je zloupotreba prava slobode govora, a to je govor mržnje.

Govor mržnje, za one koji ga praktikuju, je skoro uvijek smatran slobodom izražavanja. Govoru mržnje bi trebalo da se posveti jednako pažnje kao slobodi govora, baš zbog njegove razorne snage.

Iskra Manojloska; BalkanPres