Udruženje novinara Makedonije (ZNM) objavilo je izveštaj o pokazateljima stepena slobode i sigurnosti novinara medija u decembru 2017. U izveštaju se navodi da je prošle godine, od septembra 2016. do kraja avgusta 2017. godine, nasilje nad novinarima u Makedoniji nastavljeno gotovo isto kao i prethodnih godina.

Izveštaj pokazuje da se u poređenju sa prvih šest meseci 2016. godine broj napada smanjio, ali su, istovremeno, noviji slučajevi bili "direktniji i brutalniji".

Ako je do prošle godine prethodna vlada VMRO-DPMNE pokušala formalno da odbaci vezu sa napadima i napadačima, u prvoj polovini 2017. godine ta veza je postala očiglednija - navodi se u Izvještaju ZNM-a.

U toku jedne godine Udruženje novinara registrovalo je ukupno 18 napada na novinare, čime se ukupan broj napada u poslednje četiri godine popeo na preko 50.

Ove godine, od 18 zabeleženih, fizičkih napada je bilo 6, 7 su bile verbalne pretnje, dok se preostalih 5 odnosi na uvrede, zabranu izveštavanja sa javnih događaja ili uništavanje privatne imovina novinara.

Za poslednjih pet godina Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo jednom Javnom tužiocu podnelo prijavu u vezi sa ozbiljnom pretnjom po život novinara. U jednom slučaju Udruženje novinara je javno pozvalo policiju zbog ugrožavanja sigurnosti novinara koji su bili izloženi agresivnoj i prljavoj kampanji od strane provladinih medija, u kojoj su novinare označavali kao izdajnike i saradnike stranih obaveštajnih službi - piše u Izveštaju ZNM.

Na pitanje da li smatra da će se, zbog nešto promenjenih političkih odnosa u Makedoniji, nasilje nad novinarima smanjiti, Tamara Chausidis iz Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika (SSNM) kaže da se nada.

Nadam se da će da se stvore uslovi i da se promeni percepcija uloge i zadatka novinara i ružna slika koju je prethodna vlada uspela da stvori o novinarima kao propagandistima i produženoj ruci politike. Ne mogu i ne dozvoljavam sebi da predviđam, tako da mi ostaje samo se nadam da smo imali priliku da vidimo da tretman novinara kao slugu, vlast koja u svakom selu ima šerifa ne može sebi priuštiti. Ne može da ucenjuje, zastrašuje javnost jedne zemlje - odgovorila je Chausidis.

Prema izveštaju ZNM, makedonske vlasti nisu u stanju da efikasno procesuiraju napadače novinara.

Nijedna institucija nije obavestila ZNM ili same novinare o preduzetim merama na garanciji njihove sigurnosti. Makedonske vlasti nisu u stanju da efikasno procesuiraju napadače na novinare, a o kaznama za inspiratore i organizatore ne može ni da se govori. Za više od 50 napada na novinare nema informacija o podstrekačima ili organizatorima, jer su u većinu napada uključeni visoki zvaničnici ili njihovi saradnici. Nažalost, u neke od napada na novinare je bila direktno uključena i policija, koja bi po logici trebalo da zaštiti novinare. Država ne pruža nikakvu obuku za policajce, tužioce, advokate i sudije o značaju zaštite slobode govora i novinara - piše u Izveštaju ZNM.

Upitana da li smatra da nova Vlada pokušava da smanji nasilje protiv novinara, Chausidis kaže da je primetila deklarativnu spremnost i senzibilitet za primedbe medijskih organizacija.

Ali ima još mnogo toga da se uradi kako bi se napravila stvarna razlika - zaključuje ona.

Da se smanji nasilje nad novinarima, Chausidis smatra da treba da postoje sankcije za počinioce nasilja.

Pa, barem da postoje kazne za počinioce nasilja, i prihvatanju stava da govor mržnje truje javnu sferu i stvara atmosferu linča prema predstavnicima novinarske profesije - rekla je Chausidis.

Balkanpres je mreža koju čine NovaTV iz Makedonije, Prometej iz Bosne i Hercegovine i Južne vesti iz Srbije.