Nagli nestanak rođaka, prijatelja ili poznanika, čak i ako je riječ o kratkotrajnom gubljenju u gomili, može biti veoma uznemirujuće iskustvo. Kada je nestanak produžen, ili iz nekih razloga neodređen, posljedice su traumatične. Clint Eastwood režirao je ovu filmsku uspješnicu, nominiranu za tri Oscara, iz scenarija novinara i plodonosnog TV pisca J. Michaela Straczyinskog.

Film predstavlja svojevrsno buđenje socijalne svijesti o pravednosti, postignutoj i nepostignutoj, u određenom razdoblju američke povijesti, razdoblju promjena i ponovnog propitivanja američkog sna. To je bio period prohibicije, pada Wall Streeta i početka Velike depresije.

Changeling je dirljiva priča, po istinitom događaju, o neprestanim intrigama isprepletenom životu Christine Collins (koju sa izvanrednim rasponom i dubinom emocija igra Angelina Jolie), samohrane majke koja je živjela u Los Angelesu 1920-ih godina. Collins upoznajemo kao radu posvećenu i veoma odgovornu majku, koja kombinira zahtjevan posao nadzornika tvrtke Pacific Telephone and Telegraph sa podizanjem svog devetogodišnjeg sina Waltera. Njen život je sretna porodična rutina u naočigled prekrasnom i dobro uređenom gradu.

Odjednom, nakon što kuću zatekne praznom - shvativši kako joj je sin Walter nestao, svijet joj se krene raspadati. Policija je prerano zatvorila slučaj, bez da je provela temeljitu istragu. Međutim, tada na scenu stupa Gustav Briegleb (John Malkovich), elokventni prezbiterijanski pastor, koji na svom redovitom radijskom programu započinje žestoku propovijed protiv gradske policije (LAPD-a) pod vodstvom Jamesa Daviesa, zbog nemara, neučinkovitosti i korupcije, te povezanosti sa kriminalnim miljeom, umjesto služenja javnosti. Malkovich u početku djeluje kao opsesivni propovjednik, da bi se ispostavio hrabrim i odvažnim borcem za pravdu.

Pet mjeseci nakon Walterovog nestanka dječak odgovarajućeg opisa biva pronađen u državi Illinois, nakon čega je pod policijskom pratnjom, koja je željela popraviti narušeni ugled, prebačen u Kaliforniju. Međutim, Christine od prvog trenutka sumnja da je to njen sin, a podršku joj pružaju dječakova učiteljica i obiteljski stomatolog.

No, policija ne samo da se oglušava na njena upozorenja i tvrdnje, nego i sam J. J. Jones (Jeffrey Donovan), voditelj odjela za maloljetnike LAPD-a, poseže za zloglasnim lokalnim zakonom – šifra 12. Prema njemu, svaka žena koja neprestano propituje istinitost policijskih postupaka, može biti zatvorena u gradsku psihopatsku bolnicu vođenu od strane sadističkih medicinskih sestara i liječnika. Međutim, Christine je sve to izdržala i nastavila grčevitu borbu…

Na ovaj način se i Sovjetski Savez obračunavao sa svojim kritičarima, a posljedice su mu bile kafkijanske noćne more zatočenika. Ovime se postavlja i veliko upozorenje za cijeli zapadni svijet kako bi se spriječile zakonske malverzacije u svrhu skraćivanja ili poništavanja policijskih istraga, te iskazivanja nepoštivanja spola, rase ili političkog opredjeljenja, bilo pojedinca ili određene društvene skupine.

Izvor: theguardian.com

Preveo i prilagodio: Krešo Ban