Film prati život mlade odvjetnice i samohrane majke Iris (Angela Schijf), koja se bori sa kombiniranjem svojih poslovnih/karijerističkih obaveza i brige o svom „problematičnom“ sinčiću Aronu (Daniel Verbaan). Nasreću, njena majka, Ageeth (Monique van der Ven), često priskoči u pomoć kao babysitterica. Ukoliko bi se slučajno desilo da je majka na putu/odmoru, a Aron je napravio incident nestašnim ponašanjem u školi, Iris i Aron bi završili u roditeljskom domu. Jednom takvom prigodom Iris otkriva mračnu obiteljsku tajnu. Ispostavlja se kako, ustvari, ima brata koji je smješten u klinici TBS zbog ubojstava supruge i kćeri. Njen brat Ray (Fedja van Huêt) je autističan, a Iris snažno podupire sudbinu svoga brata; dijelom zato što traži odgovore na ponašanje vlastitog sina. Iris je odlučna osloboditi ga boravka u ustanovi, i tijekom svog istraživanja nailazi na više obiteljskih tajni koje ne mogu podnijeti svjetlo dana.

Psihološki roman od Marion Pauw je osnova i polazište filma. Njezina detektivska priča pruža kontinuirano povećavanje napetosti i želju da se otkrije tko je odgovoran za ubojstva. Da bi to bio pravi triler, priča je u filmu dramatizirana i učinjena još spektakularnijom. Redatelj Diederik van Roojien (napomenimo kako ovo nije prvo filmsko ostvarenje na kojem surađuju spomenuta scenaristica i redatelj) osigurao je da se tamnim slikama stvara zaglušujuća i pomalo neugodna atmosfera koja nas vodi kroz priču. Razotkrivanje slagalice oko tajne, doslovno i figurativno, dovodi, na kraju, do neočekivano uzbudljivog vrhunca.

Valja pohvaliti i odličnu glumačku postavu. Angela Schijf je u središtu filma kao ujedno i snažan i ranjiv zagovornik, majka i sestra. No, mladi Daniel Verbaan također impresionira kao njezin sin – prekrasnim unutarnjim svijetom lijepo prikazuje autizam u razvitku. Fedja van Hauêt, pak, igra autističnog Raya koji je zatvoren u vlastitom svijetu povremeno pokazujući zastrašujuće napadaje; a tu je i Monique van der Ven kao nedostupna i hladna majka, ali i druge manje uloge zbog kojih priča djeluje povučeno i još više tajanstveno.

Složeni problem ponašanja autizma vrlo je realno prikazan u filmu. Upravo zato što je Ray autističan, Iris biva teško doprijeti do njega, što dodatno produbljuje tajnu koja okružuje dvostruko ubojstvo. Inteligentan scenarij, sjajna glumačka postava, prekrasan tempo i učinkovito vremenski usklađeni zapleti odlike su ovog fenomenalnog trilera koji vas neće ostaviti na miru do samog kraja…

Izvor: www.filmvandaag.nl

Preveo i prilagodio: Krešo Ban