U još jednom kinematografskom napadu na rusku pravoslavnu crkvu, nakon maestralnog ostvarenja Leviathan iz 2014., tinejdžer Venya (glavni protagonist filma koji u slobodno i neslobodno vrijeme proučava Sveto pismo) pokreće svoj osobni protest protiv dekadentnog modernog obrazovanja. On se odbija skinuti u kupaće gaćice za potrebe redovnih školskih časova plivanja (tumači to kao blud i nemoral), dok mu je, sa druge strane, sasvim normalno svući se do gola samo kako bi opstruirao sat seksualnog odgoja.

Redatelj Kirill Serebrennikov, adaptirajući Marius von Mayenburgov scenarij, iscrtava genijalan humor iz kontradiktornosti samog Mesije/nestašnog dječaka, te osobito iz reakcija Venyine majke na najnoviji problem koji je zadesio njihovu obitelj. Potaknut impozantnom ulogom Pyotra Skvortsova (glavnog glumca), The Student pronalazi “dublju” satiričku notu.

Odgovarajuće reakcije lokalnog svećenika i školskih ravnatelja ismijavaju opskurantistički utjecaj pravoslavne crkve na javni život Rusije.

Gledajući film čini se kako je i sam Serebrennikov djelomično zapao pod Venyinu čaroliju, neozbiljnim uzdizanjem Rammsteinove note iz kontraverzne Von Trierove Nimfomanke nagovještava kako ni sam nije sasvim siguran koji stav zauzeti o svom “Propovjedniku”!

No, što kada ni sam redatelj ne zna kakav stav zauzeti (iako je jedan od rijetkih koji propituje jako bitnu temu)? Mišljenja sam kako se o ovoj temi treba zauzeti jasan stav na svakom dijelu Planete (a kakav, prosudit ćete sami gledajući), te educirati djecu na vrijeme i nikako ne okretati glavu. Da je kojim slučajem radnja filma vezana uz Islam, odmah bi cijelo veličanstveno filmsko djelo bilo proglašeno islamofobnim smećem. Međutim, svjedoci smo kako živimo u vremenu u kojem svakodnevno bukti religijski ekstremizam i o tome treba otvoreno pričati ma koja religija da je u pitanju (u ovom slučaju pravoslavna, no svejedno i ako je u pitanju nešto što nije religija, a proizvodi slične “pomutnje” u mladim perspektivnim glavama).

Jesam li to spomenuo religijski ekstremizam? Jesam, da. U filmu se pak spominje malo drugačiji termin - “religijski narkoman”, u smislu kako je religija protagonistov opijum...

Preveo i prilagodio:

Krešo Ban

Izvor:

theguardian.com