Danas su, 9. novembra, opozicione stranke i predstavnici ljevice, DF i SDP uradili posao koji bi trebale raditi nacionalističke stranke koje harače Federaciju i BiH, SDA i HDZ. Predstavnici ljevice su dali prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Ovaj veliki korak, hvale vrijedan i pokazatelj ozbiljnosti opozicije i ljevice, SDP i DF su i predstavili upoznavajući javnost kroz nekoliko tačaka. Izmjene su u skladu sa Ustavom Federacije BiH. To znači da niko iz tabora desničarskih i ratnoprofiterskih stranaka neće moći spočitavati legalitet, što inače vole raditi HDZ apologete kroz svoje medijske kanale. Prijedlog koji su dali predstavnici ljevice rješeva pitanje i prepreku koju je donijela apelacija Bože Ljubića ustavnom sudu. Zakon je usklađen sa demokratskim principima nalagodovanim od strane Venecijanske komisije. Prve informacije govore da su rješenjima zadovoljni i ambasadorica SAD, Maureen Cormack i šef delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark. U BiH, u kojoj sve ide sporo i teško, za prosječnog glasača ovo može biti pokazatelj koraka naprijed.

Ono što bi trebalo proizvesti pozitivni impuls (o kojem danonoćno priča Bakir Izetbegović, ali ga ne provodi) proizvelo je veliki strah. Neko želi dobro rješenje za BiH! Antibosansko raspoloženje koje odavno vlada u HDZ-u prenijelo se i u Sarajevo, na adresu centrale SDA. Nastupilo je ciničko i medijsko ignorisanje ove vijesti kroz spinovanje, stavljanje „dosadnih“, odnosno, neupečatljivih naslova, manipulacija i upućivanje na običnost vijesti i tek puku paradnost konferencije koju su sazvali predstavnici ljevice.

Bilo je jasno i nacionalističkim bardovima zašto bi današnji dan mogao biti značajan. Naime, opoziciona ljevica je uradila njihov posao i preuzela igru. Sada je HDZ u poziciji da se brani. Nedvojbeni stav Nermina Nikšića je pokazao da su predstavnici ljevice spremni na borbu sa HDZ-om, onu borbu koju Bakir Izetbegović ne vodi, dok hrani ribice po Turskoj i prepušta Bošnjake sili sudbine.

Ipak, o svemu ovome se nije reklo skoro ni riječ. Akcijom koju su sprovele policijske snage FUP-a (Federalna uprava policije) uhapšena su lica pod teretom bespravnog stjecanja imovinske koristi. O akciji ne možemo govoriti dok se ne završi, iako bi o politici zelene policije, pod palicom zelene nacionalističke partije, mogli ispisati mnogo. Vjerovat ćemo u pravnu državu. No, ono o čemu možemo govoriti jeste simptomatičnost ove akcije i njenog predstavljanja u medijima.

Na dan kada su probosanske stranke dale vruć krompir u ruke nacionalističkom bardu Draganu Čoviću, taj isti Čović je dobio pomoć zelenih begova kroz medije u Sarajevu. Nacionalistički megafoni poput Oslobođenja (o prokazanim deničarskim portalima nećemo ni trošiti riječi) naslovili su ogroman naslov da su uhapšeni funkcioneri SDP-a. Zatim, tu su bivši visoki funkcioneri SDP-a. U množini.

Stekao se utisak, što i jeste bio cilj armade nacionalističkih medija, da su uhapšeni i Saša Magazinović i Nermin Nikšić i uredska stolica, jer ne može biti nevina stolica na kojoj toliko godina sjedi neko iz SDP-a. Pokazat će se da od množine nema ništa. Uhapšen je tek jedan običan član SDP-a koji se u SDP-u trenutno ne pita ništa. Nesumnjivo, ukoliko mu se dokaže krivnja on mora biti izbačen iz SDP-a, SDP ne smije biti partija kojom caruju esdeaovski emdžadi galijaševići. Uhapšen je i Srbin koji je branio BiH. I uhapšena su manje poznata lica. Vijest o hapšenju u tolikoj je mjeri odvedena od samog akta prevare, a adresirana na SDP, da više liči na bajku nego na stvarnost. Nesumnjivo, uhapšena lica moraju i trebaju biti procesuirana. Idealno bi bilo da ne budu procesuirana pred istim sudovima koji se bave Dženanom Memićem. No, adresiranje zločina SDP-u smišljen je propagandni napad na ljevicu na dan kada su trebale pobijediti probosanske snage.

Izvedeni akt neodoljivo podsjeća na slučaj u Turskoj. Naime, tada je Erdogan pohapsio članove kurdske opozicione stranke. Mediji su izvjestili o velikoj pobjedi Turske. Tako su i nacionalistički egzekutori danas pohapsili izmišljene članove (u množini) SDP-a, i zatim proslavili u svojim medijima opstruiranje prijedloga o izmjeni Izbornog zakona.

Jasno je da navedeni akt dolazi kao paket predizbornih spački koje će SDA da pakuje svima. To što koristi policiju za svoje ciljeve nije ništa novo. To što pokušava relativizirati hapšenje Zukića, Kukića i Sarajlića, koji su trenutni vrh SDA, hapšenjem jednog člana SDP-a posve je očekivano od mladomuslimanskih erdoganovaca. Očekivati je, pored očekivanih napada na bogomolje, i utjerivanje straha novinarima. Jer, glupo je pobijati SDP šaranjem džamija ili razbijanjem pravoslavnih spomenika (Kakanj), to je rezervisano za međuentitetske borbe (tamo gdje se bacaju bombe na mitropolite). Dodik će uzvratiti sa 4C i svi će biti sretni u vrhovima nacionalističkih stranaka. Ljevica je žilava, ona se bori za cijelu BiH, ma kakva ta borba bila i koliko bila ponekad loša, na današnji dan je konkretizirna kroz stvarni dokument. Zbog toga su u pogon puštene i hiljade botova na mrežama. SDA je svjesna poraza koji joj predstoji i neće se libiti učiniti sve da krimogenizuju sve ostale aktere želeći predstaviti da su drugi jednako krivi kao i oni. U toj borbi koja dolazi, isplivat će na vidjelo najgore metode policijske i obavještajne borbe.

Polako, ali sigurno, nacionalisti uspostavljaju diktatorske prakse. Cenzura Javnog servisa desila se prije nekoliko dana. Već danas propaganda priprema sutrašnjicu. Sutra će hapsiti novinare.

Istovremeno, ovo je odličan momenat ljevici da konsoliduje i zgusne redove još gušće, jer je očito da nacionalisti ne prezaju hapšenje bilo koga povezati za ljevicom. Uzvratiti pravdom i konkretnim dokumentima poput prijedloga izmjena se pokazalo odličnim metodom. Jer, ako za takve stvari desničari i nacionalisti šalju policiju i medije u napad, to je dokaz ispravnosti i dobre politike.

Suad Beganović, Prometej.ba