Američki znanstvenici Roger Bilham (Univerzitet Colorado, Boulder) i Rebecca Bendick (Univerzitet Montana, Missoula) upozoravaju kako bi broj razarajućih potresa diljem svijeta iduće godine mogao značajno porasti. Oni smatraju kako bi varijacije u brzini Zemljine rotacije mogle biti okidač za intenzivniju seizmičku aktivnost, naročito u gusto naseljenim tropskim krajevima svijeta, a nalaze svojih istraživanja predstavili su prošlog mjeseca u okviru godišnje skupštine američkog Geološkog društva.

Premda su navedena kolebanja u rotaciji Zemlje relativno malena – radi se u produživanju trajanja dana za svega milisekundu – tvrdi se kako bi ona mogla biti povezana s oslobađanjem velikih količina podzemne energije. „Korelacija između Zemljine rotacije i potresa je snažna i sugerira kako će sljedeće godine doći do povećanja broja snažnih potresa diljem svijeta“, tvrdi Bilham.

U njihovoj studiji Bilham i Bendick su istraživali potrese magnitude 7 i jače koji su se desili od 1900. „Veliki potresi su već više od stoljeća dobro promatrani i praćeni, što nam daje dobru osnovu za daljnje istraživanje“, kaže Bilham. Bilham i Bendick su otkrili pet vremenskih razdoblja u kojima je broj snažnih potresa bio značajno veći u usporedbi s drugim vremenskim razdobljima. “U tim vremenskim razdobljima je bilo 25-30 snažnih potresa godišnje“, tvrdi Bilham. „U drugim vremenskim razdobljima je ta brojka iznosila oko 15 snažnih potresa godišnje u svijetu“.

Istraživači su tražili korelacije između ovih vremenskih razdoblja, intenzivne seizmičke aktivnosti i drugih faktora i otkrili su kako je svako manje usporavanje Zemljine bilo praćeno razdobljima snažnih potresa. „Zemljina rotacija se doista blago mijenja – makar se radilo o milisekundama po danu – i to može biti veoma precizno mjereno atomskim satovima“, rekao je Bilham.

Bilham i Bendick su otkrili kako je u posljednjih 150 godina postojalo nekoliko razdoblja u trajanju od otprilike po pet godina u kojima bi Zemljina rotacija usporila i ta su razdoblja uvijek bila praćena većim brojem katastrofalnih potresa. „Na taj nam način planet Zemlja nudi upozorenja na buduće potrese“, rekao je Bilham.

Povezanost Zemljine rotacije i potresa je posebno važno otkriće jer je Zemljina rotacija upravo prije nešto više od četiri godine ušla u razdoblje laganog usporavanja. „Zaključak je jasan“, kaže Bilham. „Sljedeće godine ćemo vidjeti značajno povećanje broja katastrofalnih potresa. Ova godina je bila relativno mirna sa svega šest snažnih potresa. No sljedeće godine bi moglo biti i čak do 20 katastrofalnih potresa diljem svijeta.“

Zašto točno sporija Zemljina rotacija i posljedično smanjenje trajanja dana stoje u korelaciji s većim brojem potresa nije sasvim razjašnjeno, no znanstvenici smatraju kako promjene u ponašanju Zemljine jezgre vjerojatno uzrokuju oba efekta.

Također, teško je predvidjeti gdje će točno udariti očekivani snažni potresi iduće godine – premda Bilham i tu nudi mogući odgovor ističući kako je otkriveno da se većina tih snažnih potresa u razdobljima nakon Zemljine sporije rotacije događa u područjima u blizini Ekvatora. U tim područjima trenutno živi oko milijardu ljudi.

Autor: Robin McKie, TheGuardian

S engleskog preveo: Marijan Oršolić, Prometej.ba