Danima je u bošnjačkim medijima slavljen potez Bakira Izetbegovića u Beogradu. Iako ni približno nije tako bilo za sve koji su pratili od početka do kraja konferenciju, nacionalistički megafoni su izvijestili da je Izetbegović spasio čast i ugled, pa skoro i samu BiH od Čovića i Vučića.

Ipak, pregled cijele konferencije će pokazati znatno drugačiju sliku. Nacionalistički mediji znaju da postoji dio glasača koji nije gledao konferenciju i koji će samo pročitati naslov kako se Bakir u sred Beograda olakšao po Srbima i Hrvatima, to jeste, po njihovim političkim predstavnicima.

Vučić je većinu konferencije omalovažavao BiH i ismijavao i Bakira Izetbegovića i svu trojicu bosanskih dječaka koje je poredao na pozornicu kao na izložbu. I čin nazivanja imenima Dragana i Bakira imao je za cilj dodatno srozavanje njihovog političkog autoriteta. Nemoguće je zamisliti da bi Vučić Angelu Merkel nazvao drugarica Angela.

Sve i da se ne osvrnemo na činjenicu koliko je taj sastanak bio promašaj i nepotreban, nemoguće je ne primijetiti kako je Vučić ustvrdio da Srbija Bosni i Hercegovini daje milostinju u slučaju izmišljenih naknada oko poplave, kako ih je vidio Vučić. A zatim je cinizam povisio do maksimuma. Iako su bosanski predstavnici nezahvalni prosjaci, Vučić će im dati pare jer ne želi da se uvijek „mlati“ po Srbiji.

Na to omalovažavanje Bakir Izetbegović nije imao što reći. Nije imao argumente, nije ni znao da li su potraživanja opravdana. Ali se zato sporječkao sa Draganom Čovićem. Iako to u oku jednog bošnjačkog nacionaliste izgleda značajno, ukoliko pogledamo okom nekog drugog možemo vidjeti da je Izetbegović odmogao BiH. Naime, jednako kako tuča iz Ukrajinskog parlamenta izgleda kao tuča gomile Ukrajinaca, bez da se uputimo saznati ko predstavlja koga i koji narod (Ukrajina nije homogena) tako u oku svijeta izgleda, kada bi oni uopšte pratili tako beznačajne političare, prepirka dva Bosanca, koji o diplomatiji ne znaju ništa.

Nakon toga je uslijedila je i reakcija Dodika, koji je ovo jedva dočekao, a Izetbegović mu ponudio, pa se posve beznačajan akt promovisao u vrhunsko djelo odbrane BiH. Nacionalistički bošnjački mediji u orgazmičkoj ekstazi su navijali, informiranje je ostalo u drugom planu. Saff.ba je zahvalio Allahu dž. š. što je stvorio svijet i dao Bakira da njime kroči. Već tada se pripremala nelegalna i nezakonita priprema usvajanja Zakona o akcizama, kojem se ni predlagač ne zna.

A onda je istina pokucala na sva zvona. Akcize su istaknule suštinsku antidržavnu i antisocijalnu politiku trenutne pozicije. Izetbegović i Radončić su pokazali da su jedno, isti profili pozicionirani retorički na dvije strane, na jednoj u slučaju novca. U politički krevet bacio se i HDZ-BiH Dragana Čovića, a najviše zadovoljstva je pruženo Miloradu Dodiku koji je ovim činom spašen. Igru je začinila i Dijana Zelenika iz HDZ 1990. Opozicija je glasala protiv, zbog toga su pušteni u javnost pričuvni analitičari da relativiziraju sve i razvodne odgovornost. Ma koliko Wigemark lobirao, računa se samo glas, a to je glas SDA, SBB, SNSD i HDZ BiH.

I tu je završena velika epizoda Bakira Izetbegovića, vječnog i trajnog prijatelja Dragana Čovića, sa kojim se ponekad zakači, ali nikad dovoljno i u toj mjeri da ne stignu izdati državu. Izetbegović je dobro praksiran u ovom trokutu, već ranije je spašavao Dodika po istom modelu, u poznatoj priči oko restorana. A već sutra će svi mediji povodom nekog napada na povratnike u RS okačiti izjavu Bakira Izetbegovića da će učiniti sve da spasi povratnike. Neće ih spasiti, spasit će Dodika. Nije to ništa novo za hipokriziju SDA, nije prošao ni mjesec od sukoba sa Čovićem zbog odbacivanja presude Haškog tribunala i izjava u Beogradu, a već danas SDA i HDZ zajedno rade. Izetbegović će se jučer u Dnevniku na FTV još i pohvaliti da koalicija funkcioniše, i da neko laže da oni ne rade. Rade, temeljno siromaše ljude.

Višesatnu ljubav SBB, SDA, HDZ i SNSD platit će bošnjačka, srpska i hrvatska sirotinja koja pred ekranima navija za svoje narodne sultane koji se svađaju po Beogradu, a uništavaju državu u Sarajevu.

B. I.