U prepunoj dvorani Likuma okupljeni su gledali dokumentarni film o močvari Bistrik kod Haljinića / Kaknja “Osjećam se k'o da sam u raju” iz 2011. u trajanju od 47 minuta.

Organizatori, Centar za krš i speleologiju i Ornitološko društvo Naše ptice, tom su prilikom predstavili zajedničku odluku o utemeljenju godišnje nagrade za najbolji rad iz istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša "Ilhan Dervović".

Za nagradu se mogu natjecati mladi istraživači do 25. godine starosti, a natječaj će biti otvoren od 1. siječnja do 30. rujna 2018.

Rad može biti u obliku finalnog izvještaja, objavljenog ili neobjavljenog naučnog ili stručnog rada, koje će pregledati stručna komisija.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 1000 KM, a bit će dodijeljena na Času sjećanja za Ilhana u Visokom, 28. studenoga 2018. godine.

Kvalitetni radovi moći će se objaviti u publikacijama Centra za krš i speleologiju i Ornitološkog društva Naše ptice, a radovi trebaju biti napisani na jezicima naroda BiH ili na engleskom jeziku, autori mogu poslati na adrese info@centarzakrs.ba ili naseptice@hotmail.com.

Ilhan Dervović napravio je kao snimatelj, režiser ili producent, a nerijetko kao svo to troje, više od 50 dokumentarnih filmova i dokumentarnih serijala koji su emitirani na najgledanijim tv programima u BiH ili prikazani na festivalima u brojnim zemljama.

Najistaknutiji serijali su "Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama", "Sveta vrela", "Svete pećine", "Sveto drveće", "Sveti vrhovi", "Simboli na stećcima – riječi svetog jezika", "Planine Bosne i Hercegovine", te serijali o pticama i poljima.

Njegov film "Tajna brijegova" nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma "Cinarchea" u Kielu u Njemačkoj 2006. Film "Čvrsnica" nagrađen je na Festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji, a film "Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare" nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2009".

Ivo Lučić