Na redakciju Prometeja stigla je fotografija i popratni tekst iz Kočerina u Hercegovini. Na fotografiji se nalazi poznati hercegovački franjevac fra Mario Knezović s nogometnom ekipom dječaka koji nose majice s natpisom „Crna legija“ i grbom s prvim bijelim poljem, kakav se koristio u vrijeme NDH.

Radilo se o manifestaciji 'Dani Kočerina' u sklopu koje je bio organiziran i malonogometni turnir na kojem je nastupila spomenuta ekipa. Lokalni župnik fra Mario, prema našem izvoru, cijelo je vrijeme toj ekipi davao podršku da bi se na koncu s njima i fotografirao. Naš izvor iz Kočerina također tvrdi da se mnogim vjernicima ova obilježja i ponašanje župnika nisu svidjeli.

Ovdje se dakle radi o dvostrukom skandalu: zloupotrebi djece za stvari koje još sami ne mogu razumjeti i promoviranju nacističke ideologije. Iako nažalost nije izdvojeni slučaj, fra Marijovo ponašanje nespojivo je sa službom koju obavlja. Čak je u rujnu 1941. iz Uprave Franjevačkog reda iz Rima stiglo služeno pismo franjevcima da ne smiju ni na koji način sudjelovati ili podupirati ustaše. Nekima je stalno bilo jasno, a sada je svakom očito da fra Mariju nikada ustvari nije bilo stalo do vjere nego do nacionalističke ideologije u koju vjeruje i koju promovira koristeći vjerske simbole i vjersku instituciju kojoj pripada. Inače, fra Mario vodi i uređuje jednu emisiju na Radiju Mir Međugorje. Dovodio je nerijetko goste koji su difamirali bosanske franjevce protivnike nacionalizma te ih nazivali „daidžama“, kvislinzima, neprijateljima Hrvata i sl.

Crna legija bila je elitna postrojba unutar oružanih snaga NDH. Poznata je i po brojnim zločinima nad srpskim, židovskim i drugim nehrvatskim civilnim stanovništvom. Utemeljitelji su joj bili zločinci Jure Francetić i Rafael Boban, bila je sačinjena uglavnom od Hrvata ali i od Muslimana.

Prometej