Iako je niški Osnovni sud još avgusta 2016. godine Bojanu Marinkoviću Bojziju, visokom funkcioneru SNS, naložio da uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću isplati 250.000 dinara odštete zbog toga što mu je prethodno pretio, po Marinkovićevoj žalbi ni posle bezmalo dve godine nije čak ni zakazano nijedno suđenje. Pritom, prema podacima iz sudova, više se i ne zna gde je dokumentacija u vezi sa ovim predmetom.



Detalj-sa-Portala-sudovaPrema javno dostupnim podacima sa Portala sudova Srbije, po Marinkovićevoj žalbi iz septembra 2016. godine, Viši sud je predmet sudiji dodelio tek 5 meseci kasnije, januara 2017. godine.

Ipak, od tada presuda nije doneta, nije upisano da je suđenje uopšte zakazano, niti objavljena bilo koja druga informacija u vezi sa ovim sudskim predmetom.

U pisanom odgovoru iz uprave Višeg suda, odgovarajući na pitanja Južnih vesti, tvrde da je predmet još marta prošle godine vraćen Osnovnom sudu, uz napomenu da nije doneta presuda, već da je najverovatnije reč o proceduralnim nedostacima.

Prema podacima iz elektronske baze podataka Višeg suda u Nišu, obaveštavam Vas da se predmet ovog suda Gž 174/17 vodi kao nerešen. Prema podacima iz navedene baze podataka u vezi sa lokacijom premeta stoji podatak da su spisi osnovnog predmeta vraćeni Osnovnom sudu dana 24.03.2017.godine - piše u odgovoru Višeg suda.

Odgovor-Osnovnog-suda-u-NisuOdgovor Osnovnog suda u Nišu Međutim, iz uprave Osnovnog suda tvrde da nikakav dopis iz Višeg suda nisu dobili otkako su, po Marinkovićevoj žalbi, još januara 2017. predmet prosledili toj instituciji.

U vezi zahteva dostavljenog ovom sudu obaveštavamo Vas da se spisi predmeta, počev od 09.01.2017.godine nalaze u Višem sudu u Nišu radi odluke o žalbi, koja je izjavljena protiv presude donete na osnovu izostanka dana 26.08.2016.godine - piše u odgovoru Osnovnog suda.

Na predlog novinara da još jednom provere svoje evidencije, iz Osnovnog suda su potvrdili svoj prethodni odgovor, dok iz Višeg suda odgovor nije stigao.


Kazna i nagrada u partiji

Podsetimo, pozivajući se na svog brata, potpredsednika SNS i tadašnjeg ministra Igora Mirovića, Marinković je marta 2014. uputio ozbiljne pretnje novinaru i uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću.

Aleksandar Vučić

On je pozvao Blagojevića telefonom i "upozorio ga" da više ne piše o direktoru Vodovoda Dejanu Andrejeviću i njegovim saradnicima.

Nemoj slučajno da ti je više palo na pamet da napišeš nešto o Andrejeviću, inače ćeš da imaš posla sa mnom. Skrati jezik da posle ne bi bilo kasno - rekao je između ostalog.



Bojan Marinković (levo) i Igor Mirović; Marinkovićeva "profilna" fotografija na Fejsbuku

Tokom istrage i većeg dela suđenja Marinković je negirao krivicu za krivično delo za koje je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora. Ipak, krajem januara 2016. se nagodio sa tužilaštvom i priznao krivicu, nakon čega je pravosnažno osuđen na godinu dana uslovne zatvorske kazne.

Samo par meseci kasnije, Marinković je na listi SNS izabran za odbornika u Skupštini grada Niša, dok je njegov brat Igor Mirović u međuvremenu napredovao do mesta predsednika Vlade Vojvodine.

Balkanpres