Nedavno su iz Sirije došli snimci zvjerskog ubijanja zarobljenih kršćana od strane pobunjenika, a sirijska redovnica sestra Raghida svjedoči ovih dana o stravičnim mučenjima kojima su izloženi neki zarobljeni kršćani koji nisu htjeli izgovoriti šehadet, formulu prelaska na islam.

- Njima je bilo neprihvatljivo odreći se svoje vjere i stoga su podnijeli mučeništvo. Ali radilo se o zastrašujuće neljudskom mučenju i neizrecivom nasilju – izjavila je u razgovoru za Radio Vatikan ova sirijska redovnica koja trenutno djeluje u Francuskoj. Neki od zarobljenih mladića razapeti su na križ.

Kako izvještava Advance, dan Uskrsa, sirijski predsjednik Bashar al-Assad posjetio je drevni kršćanski grad Maaloulu sjeverno od Damaska, koji je do sada nekoliko puta bio zauziman od strane militanata, no od početka tjedna vojska je ovdje preuzela kontrolu.

Predsjednik Assad poželio je blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Sirije te zaželio povratak mira i sigurnosti u zemlju.

Za vrijeme boravka u gradu sastao se s vjerskim predstavnicima te posjetio tamošnji samostan koji je oštećen za vrijeme sukoba.

sirijski-predsjednik-assad-na-uskrs-posjetio-krscanski-grad-maaloulu-

"Nitko, nikakvi teroristi, neće moći izbrisati našu kulturu i civilizaciju", rekao je Assad te istaknuo kako će grad Maaloula "ostati simbol sirijske kulture i sirijskog naroda protiv barbarstva koji cilja domovinu".

Na povratku iz Maaloule pozdravio je i stanovnike u naselju Ein al-Tineh koji su se okupili na ulicama. Zahvalio je svim stanovnicima na njihovoj obrani naselja i okolnih teritorija. "Ovi časni ljudi predstavljaju sirijsko društvo u malom kao i civilizaciju ovog naroda", istaknuo je.

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad Maaloulom ovog ponedjeljka te je to još jedna u nizu pobjeda u okolici Damaska i planinskoj regiji Qalamoun u blizini Libanona. (Advance.hr)

Sirija je stoljećima bila poznata po skladnom životu muslimana i kršćana, ali islamistički ekstremisti koje – da to ponovimo – podržavaju SAD i Turska, uništavaju ovu civilizaciju. Nadajmo se ipak da konačna pobjeda neće biti njihova.

Prometej.ba | 22.04.2014.