Šta više, to se nisu usudili da pojašnjavaju. Ima ona dobra stara priča iz školskih klupa, svi je se sjećate: "a kakva ti je to matematika druže? više matematika, viša prijatelju moj". Onda su netom pritrčali neki intelektualci, da im sad imena čestita ne pominjem. Svi ih znate. Reče neki dan Nazif Giljiva, baš je lijepo što imamo intelektualce na svjetskom nivou. I jeste. I oni namah zaključiše da kod nas nema socijaldemokratije. Nisu se usudili da iznesu svoje analize o tome, a šta je to, otkuda je to, ta socijaldemokratija, čemu, kakva, za koga; "a kakva ti je to analitika druže neo("marksistički"); viša analitika, viša prijatelju moj". Glavno da je nema. Bogu hvala.


Sve u svemu, niko od pomenutih nema pojma o čemu se zapravo tu radi. No i dalje se priča o tome, i dalje se kotrlja. Mistery. Ima kažu dole jedan čojek u Čelebićima. To sam u srednjoj školi čuo. Neki Stevo ili tako nešto. Čuj Stevo u Čelebićima, zar nije znate ono, o čemu se ne smije zborit. Lažu, nije tako bilo, i ta priča. Nije naš narod takav. Naš narod ! I kažu da je taj Stevo znao gledat u plećku. Znate svi to? Zakolje se živina obično ovčija. I kad dokurči padanje, vakat krtolu sadit i to, onda se gleda u plećku. Kad će prehorit i to. Tako još vele da je Stevo znao, haman svaki put da pogodi kad je mjena. Šta ti on kaže, to ti je tapija. Ako kaže da će padat, pare možeš popit, inače će ti krtola preklijat, pa je možeš jebat načisto. Džaba si or'o, džaba si sadijo. Džaba si govna jeo, gonio, istovar'o, pretovar'o i to. Pogodio je lani, kažu, Majstorović otkaz potezo. Nekom hodži ga vodili. A hožda mu reko: "volu i vlahu nikad ne vjeruj". Majstorović viko: "ama nije bolan hožda volova nego ovčija plećka". Hožda opet zborio: "jebat je kakva je goć, fino sam ti kazo, pa ti vidi kako hoćeš". A i Majstorović ono, a i Stevo pogodio. Ne vjeruj kurac, kad čojek zna. I bi mu opet lakše. Hožda viko, dođiti opet. "Hoću doći ću jašta ću, bolje nego da mi na klix-u jebu mater".


Ja sad ne znam, dal' je za ovog mudraca čula šira javnos. Ne znam čak ni to da li je živ taj Stevo, ako se uopće tako zove, a mislim da jeste. Trebo bi pitat neke jarane iz srednje, ali pošto nikog od njih nemam ni na fejzbuku ni u životu, ne mogu tvrdit da takav još postoji. Možda je u međuvremenu preselio ili ko zna šta već. Sigurno je samo to, da naš narod nije takav, znate ono o čemu se ne smije zborit. Ali, uzimimo hipotetički da jeste. Da je živ mislim, Stevo, jebo narod. Bilo bi i nekog rješenja za sve te što pričaju u nekoj višoj ili frontskijoj socijaldemokratiji. Možda bi znali kao što naši intelektualci znaju da je nema, iako ne znaju kakva je ona, na što ona liči, kakva je u mladosti bila, mogu'l joj se po tome poznat crte lica i slično. Možda bi, hoću sad ovdje otvoreno da kažem, misterija bila razrješena.


lob


Samo jedan Stevin pogled u plećku. Onako prodoran, pomogao bi svima a naročito gore pomenutima.Primjera radi, ako bi se ukazala kakva mrlja na plećki, neko crnilo, tada bi frontskijevci znali kako otkloniti crnu stranu bh socijaldemokratije. Reko bi Stevo: "to treba sastrugat i ko rukom odnešeno". A ako bi se pak njihovim političkim protivnicima ukazalo po Stevinom proviđenju nešto "više", oni bi tada znali šta je to više. I bilo bi im dovoljno i za tri a kamoli dvi socijaldemokratije.


A najveći bi sevap bio taj da Duška Jurišić pozove Stevu u "Pošteno". Pitate se zašto? Znate onaj, Enver Kazaz, neomarksista. Neomarksizam, to je sad u modi. Niti je marksizam, niti je išta, ali je ipak neo, u modi. Etnoklerokripto i to. Lagumdžija, miltantni ideološki narativi. Ili onaj Mile Lasić zvani Treći. Gledam ga neki dan, kritikuje socijaldemokratiju, koje uzgred rečeno nema, jer rekli smo da je nema. Kritikuje Mile iz Konjica grada. Drčan stoji ispred hotela jednog divnog, biješe to nekad fabrika a sad hotel u vlasništvu lokanog SDP-ovog tajkuna. Kritikuje Mile! Meso se izjelo neko, bezbeli, može se. Kritikuje. Ubija. Nedostatak političke kulture i to. Neka Mile, siđi na kulganje dole, blizu je. Da bačimo po jednu. Zelena najbolje razbija. Crvene nema. Ili ono žute? Ma nije ni bitno. Jeftino je. Kuglaš moj. Znate onaj Žarko Papić. O njemu ne znam ništa. Profesor prava, neki. Profesionalizirao NVO djelatnosti. Slične sorte ko i ova dva nabrojana.


I da njima Stevo, ako je još živ, mada nisam siguran, fino kaže. " Ja ću sada pogledati u plećku, da ne mislite da sam pijan. Čitaj Duška :
1. Kazaz istukao Bazdulja.
2. Mile za treći pušio


Prva tačka. Sranje. Piši, piši, sranje.
Druga tačka i to isto sranje.
A to Papiću za civilno društvo. Sranje, još veće sranje.


A socijaldemokratija druže Stevo, zapitaše se prisutni. Šta kaže plećka?
"Boli vas kurac za socijaldemokratiju ko za lanjski snijeg".


Nihad Hebibović