Berba maslina u Getsemanskom vrtu

Getsemani u svome imenu nosi dvije hebrejske riječi koje u prijevodu znače 'tijesak za masline'

Getsemanski vrt smješten je u dolini između Maslinske gore i biblijskog brda Morije od kojeg je napravljena zaravan gdje se oko tisuću godina nalazio židovski hram, a danas su tu muslimansko svetište Kupola nad stijenom i džamija Al Aksa. Ime ovoga mjesta, Getsemani, vezano je uz preradu maslina; sastavljeno je naime od dvije hebrejske riječi koje u prijevodu znače 'tijesak za masline'. Arheloški ostatci potvrdili su postojanje jednog takvog tijeska iz vremena s početka nove ere. Nekoliko maslina iz Getsemanija su među najstarijim stablima ovog drveta na ovom području. Analizom je utvrđena starost veća od osam stoljeća.

Lokalitet se sada nalazi u istočnoj dijelu Jeruzalema, u neposrednoj blizini zidina Starog grada, i pripada nominalno području Zapadne obale. Najveći dio Getsemanija u vlasništvu je Franjevačke kustodije Svete Zemlje. Kako je mjesto za kršćane neobično važno zato što je Isus zadnje dramatične sate svoga života proživjeo ovdje, već se u prvim stoljećima gradi crkva u masliniku, a sam maslinik postaje poseban u odnosu na sve ostale. U kasnijim stoljećima kad je kršćanska prisutnost bila potisnuta, tražio se način ponovnog povratka. To se dogodilo krajem 17. stoljeća kad su trojica katoličkih trgovaca iz Sarajeva kupili od tadašnje otomanske vlasti ovaj komad zemlje i poklonili ga franjevcima.

Proizvodnja maslinova ulja je važna privredna grana, posebno za Palestince. Procjenjuje se da od prerade i prodaje ulja živi oko sto tisuća ljudi. Zbog izrazito visoke kvalitete, ulje se lako proda turistima. Međutim, ove će godine mnogi ostati bez ovih prihoda. Zbog poznatih razloga nema turista, urod je također dosta slabiji nego obično, a sami plodovi - zbog izostanka kiša koje su trebale prethoditi početku berbe - daju manju količinu ulja.

Jozo Šarčević, Prometej.ba

24. 10. 2020.