O nama

Bosanskohercegovački portal s adresom u Sarajevu Prometej.ba osnovan je u ožujku 2011. godine od strane jedne skupine tadašnjih sarajevskih studenata, među kojima je većina bila iz Rame. Ideja se rodila nekoliko mjeseci ranije iz želje i potrebe da Prozor-Rama dobije jedan portal koji neće biti ni pod čijom političkom komandom, a koji će pored lokalnih tema biti orijentiran na kritičko mišljenje iskazano kritičkim tekstovima iz tastature društva okupljenoga oko ove ideje.

Ime Prometej dano je kao aluzija na mitskoga Prometeja, a prvotni slogan portala bio je: "ramski i bosanskohercegovački portal". S vremenom je portal promijenio svoje određenje, fokusiravši se na društvene, kulturne, filozofsko-teološke i vanjskopolitičke teme. Prema mišljenju jednoga našeg čitatelja, Prometej se pozicionirao između senzacionalizma i površna kritizerstva, između ideološke obrane i tračerskoga brbljanja, između nacionalne/religijske isključivosti i postmodernističke površnosti, kao medij koji ima sadržaj, stav i viziju.

Prometej.ba dijaloški je orijentiran portal, što se pokazuje i u raznovrsnosti religioznih i ideoloških svjetonazora naših suradnika.

Općenito, prometej.ba je društveno-kulturna web-stranica. Sadržaji na portalu su ozbiljni i suvisli; iako smo svjesni da sadržaji iz grupe SPCK (sport, pornografija, crna kronika) se u prosjeku najviše prate i donose klikove i čitanost, Prometej.ba ne nudi takve sadržaje.

Sadašnji slogan portala "za laičku državu i sekularno društvo" oznaka je našega temeljnog stava u pogledu uređenja države i društva. Evropsko iskustvo nam govori da se ostvarenje slobode i napredak nije desio dok nije došlo do odvajanja religijskoga od državnoga, a i aktualna svjetska događanja nam potvrđuju tu tezu. Zalažemo se za Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu ali decentraliziranu državu, svih njenih naroda i građana, koja će biti uređena po principima sekularnosti, kako bi s jedne strane država bila oslobođena (štetnoga) religijskog utjecaja, a s druge strane religija od navezanosti na političke i stranačke sisteme.

Koliko u tome možemo uspjeti, ostaje tek vidjeti. Jasno je, pak, da je prvi korak na tom putu predočavanje novih horizonata i vidika i nuđenje jednog drukčijeg pristupa.