​Coimbra

Coimbra je smještena u središnjem dijelu Portugala, na brežuljcima uz rijeku Mondego. Grad je to bogate povijesti, a poseban značaj imao je u srednjem vijeku

Pouzdanim i relativno jeftinim vlakovima može se iz svakog većeg grada Portugala doći do Coimbre. Grad je smješten u središnjem dijelu Portugala, na brežuljcima uz rijeku Mondego, i s nešto preko 100 hiljada stanovnika je među najvećima u toj zemlji. Coimbra je grad bogate povijesti, od rimskih preko arapskih vremena, te je bio jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovne Evrope. Od 1131. do 1225. grad je bio prijestolnica Portugala. Univerzitet u Coimbri, osnovan u Lisabonu 1290. a zatim premješten u Coimbru, jedan je od najstarijih na svijetu i po historijskom značaju je najvažniji obrazovni centar na portugalskom govornom području.

Šetnja po historijskom centru grada, smještenom na jednom visokom brežuljku, vodi vrlo strmim i popločanim, a često i jako uskim ulicama, a kulturne znamenitosti dočekuju na svakome koraku. Grad je svijetao i šaren, na ulicama je prisutna velika živost, osjećaju se veselje i pozitivna energija. Na neki način grad se doima kao svijet za sebe, a po mnogo čemu podsjeća na umanjenu verziju talijanskog Napulja. Kroz nekoliko fotografija prikazujemo neke segmente grada.


Lejla Reko Šarčević, Prometej.ba