Eilat na Crvenom moru

Turistička oaza i važna luka na izraelskom komadiću Crvenog mora

Izraelski grad Eilat, s oko šezdeset tisuća stanovnika, poznata je turistička oaza na Crvenom moru, ali također i važna luka koja osigurava pristup tržištima Azije i Afrike. Grad se nalazi na zapadnoj strani završetka Akapskog zaljeva, leži između morskog plavetnila i pustinjskih vapnenačkih brežuljaka. Istočni dio zaljeva zauzima važni jordanski grad i luka Akaba, dvostruko veći od Eilata, a svega nekoliko kilometara od grada je egipatska granica na Sinaju.

Suvremena povijest Eilata započela je osnivanjem moderne izraelske države. Teritorij sadašnjega grada i izlaz na Crveno more Izraelu je dodijeljen 1947. prema UN-ovoj Rezoluciji o pravu Izraela na svoju državu na području Palestine. Tada se na ovom mjestu nalazila samo jedna napuštena britanska policijska stanica. Izraelska vojska u ožujku 1949. dolazi na ovo područje čime započinje jedno novo razdoblje na ovom dijelu obale Crvenog mora. U obližnjoj dolini Timna otvara se rudnik bakra (najstariji rudnik bakra na svijetu uopće bio je upravo na ovom području), a uskoro se grade morska luka i aerodrom. Luka će posebno biti važna za Izrael tijekom rata i zategnutih odnosa s Egiptom kada im nije bilo moguće koristiti Sueski kanal. Od 1955. lučkim radnicima, vojnicima i bivšim zatvorenicima uskoro se pridružuju skupine Židova iz Maroka, prema planu Vlade za povećanjem broja stanovnika u gradu. Egipat je zabranio svaki prolazak brodovima do luke Eilat što je bio izravan povod za Šestodnevni rat u kojem će Izrael nanijeti Egiptu veliki poraz i okupirati poluotok Sinaj.

Od tada će grad sve više rasti i postajati važna turistička destinacija. A da bi se ljudski, turistički i gospodarski potencijali grada dodatno razvili, država Izrael gradi željezničku prugu od Eilata preko Beršebe do Tel Aviva. To će biti nužni preduvjeti za planirani porast broja stanovnika do 150 tisuća, koliko sada ima susjedna jordanska Akaba. Dok grad sada turistima nudi preko 12 tisuća soba, planirana su dodatna velika ulaganja u nove hotele i apartmane, čime će se dodatno osnažiti ova najznačajnija privredna grana grada. Prošle godine nedaleko od grada otvoren je novi međunarodni aerodrom koji godišnje može primiti do dva milijuna putnika. Kada se uz sve to uzme u obzir izrazito čista morska voda s koraljnim grebenom te mogućnost kupanja gotovo cijelu godinu, za pretpostaviti je da će ova turistička oaza postati još prepoznatljivija i posjećenija. Podvodni koraljni opservatorij također je nezaobilazna turistička atrakcija i najveći je takve vrste u ovom dijelu svijeta.

Kažimo također da je povijest ovog dijela svijeta prilično stara. Na zapadnom rubu Eilata otkrivene su grobnice stare oko devet tisuća godina. Zbog važnosti rudnika bakra, spominje se u dokumentima staroga Egipta, a i biblijski je lokalitet jer se spominje u Knjizi izlaska u kontekstu prelaska Mojsija i Izraelaca preko Crvenoga mora. Od 9. do 7. st. pr. Kr. bio je važna židovska trgovačka luka. U tu svrhu će poslužiti i u periodu rimske vladavine ovim područjem.

Uz već spomenuti važni grad Akabu, u njegovoj blizini na području Jordana nalazi se poznata turistička destinacija Wadi Rum te stotinjak kilometara sjeverno od Akabe smještena je jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija na svijetu – lokalitet Petra.

Jozo Šarčević, 30. 5. 2020.