Tiroler Zugspitz Arena

Tiroler Zugspitz Arena primjer je kako se iz prirodnih ljepota može izvući gospodarska i društvena korist, a prirodu sačuvati gotovo netaknutom

Tiroler Zugspitz Arena označava područje oko 2962 metra visokog i ujedno najvišeg njemačkog vrha Zugspitze. Obuhvaća nekoliko manjih gradića smještenih u udolinama između uglavnom preko 2000 metara visokih alpskih vrhova na samoj granici između Austrije i Njemačke, granici između Alpa i njemačkih nizina. Među njima su najpoznatiji Garmisch-Parten-Kirchen s njemačke i Ehrwald s austrijske strane granice. U prošlosti je stanovništvo ovog kraja uglavnom živjelo od rudarstva i napose u Ehrwaldu od izrade bačvi. Međutim, s porastom standarda i kvalitete života šireg dijela pučanstva prepoznat je i iskorišten ogroman turistički potencijal koji nudi priroda ovoga kraja, čija ljepota doslovno ostavlja bez daha.

1926. godine završena je gradnja željezničke pruge koja iz podnožja Zugspitze iz pravca Garmisch-Parten-Kirchena vodi sve do na plato kamenitog planiskog masiva sa zadnjom stanicom na 2588 metara nadmorske visine i visinskom razlikom od preko 1700 metera na dužini od 19,5 km, što ju je svrstalo u red građevinskih čuda toga doba. Pruga je dala zamah turističkom razvoja kraja tako da stanovništvo danas živi gotovo isključivo od turizma. Pored nevjerojatne ljepote planinskih masiva, položaj Arene igra ključnu ulogu u iskorištavanju turističkog potencijala. München, milijunski i glavni grad njemačke savezne pokrajine Bavarske, udaljen je manje od dva sata vožnje pa se mnogi Bavarci, kojima dosadi ravničarska i jednolična kontura njemačkih nizina, zažele visokih planina i izazova koje sa sobom nose usponi na neki od desetke atraktivnih planinskih vrhova ovoga kraja, a za koje su nerijetko potrebne i alpinističke vještine.

Tiroler Zugspitz Arena danas pruža turistički užitak tokom cijele godine. U toplijim mjesecima to su usponi na očaravajuće planine uz mnogo popratnog sadržaja, kao što su npr. „dječija staza“ pri usponu na planinu Gartnerwand na kojoj svakih par stotina metara djecu očekuju mali izazovi i bude im želju da idu naprijed. Za one kojima mir u prelijepom ambijentu ili adrenalin pri usponima zahtjevnim stazama nisu dovoljni, na rapolaganju stoje alpinistička škola, golf-teren u Ehrwaldu, gađanje meta lukom i strijelom, biciklističke staze za brdske bicikle i još mnogo toga. Posebno su atraktivni Ivanjski krijesovi u Ehrwaldu po obroncima strmih planina koji su uvršteni i u nematerijalnu svjetsku kulturnu baštinu. U zimskim mjesecima turiste privlače mnogobrojna skijališta, staze za skijaško trčanje, klizanje na ledu i slični sniježni izazovi.

Tiroler Zugspitz Arena primjer je kako se iz prirodnih ljepota može izvući gospodarska i društvena korist, a prirodu sačuvati gotovo netaknutom.


Tekst i fotografije: Mato Šarčević, Prometej.ba