​Tomar, templarski grad u 21. stoljeću

Smješten u središnjem dijelu Portugala, u unutrašnjosti, Tomar – poznat i kao „templarski grad“ – oduševljava kulturnim sadržajima i svojim stanovništvom

Smješten u središnjem dijelu Portugala, oko 140 kilometara sjeveroistočno od Lisabona, grad Tomar sa svojih 20-ak tisuća stanovnika jedan je od bisera najzapadnije države evropskog kopna. Poznat je kao „templarski grad“, s obzirom da je u srednjem vijeku bio jedan od centara „Reda siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama“, kršćanskog vojnog reda osnovanog u Jeruzalemu, uz hram – templ, po kojem su ostali poznati kao templari. Templarski tragovi vidljivi su u gradu na gotovo svakom koraku, a najpoznatiji je samostan-utvrda Convento de Cristo, templarsko uporište iz 12. stoljeća. Cijeli taj kompleks od 1983. se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Izvan starog dijela grada izgrađen je kompleks Politehničkog instituta u Tomaru.

Pored kulturnih sadržaja, Tomar oduševljava čistoćom, zelenim površinama, prometnom kulturom, prijatnošću ljudi, ali i cijenama hrane (posebno su dobri kineski i arapski restorani) i kave koje su dosta niže nego u Sarajevu i BiH. Tako se u najznamenitijoj kafani u najljepšem dijelu grada kava može popiti za 80 centi, dok su cijene malih točenih piva u rasponu od 1 do 1.40 eura.


Franjo Šarčević, Prometej.ba