Voltaire | Proroci

Prorok Žirje bio je izviždan, proroci iz Sevena obešeni ili razapeti na točak, proroci koji su iz Langdoka i Dofineje došli u London bili su lancima vezani za sramni stub, anabaptistički proroci bili su osuđivani na razne muke, prorok Savonarola završio je na lomači u Firenci, proroku Jovanu Krstitelju, ili Baptisti, bio je prerezan vrat.

Voltaire | Obrađivati svoj vrt

Dokazano je, govorio je Panglos, da ništa ne može biti drukčije nego što je. Jer, budući da je sve stvoreno sa izvesnom svrhom, sve mora neminovno imati najbolju svrhu. Imajte na umu da su nosevi stvoreni da nose naočare, i zato mi imamo naočare. Noge su nam očevidno date da nose čakšire, i mi imamo čakšire.

Večera

Setok, koji se nije mogao odvojiti od toga čovjeka, u kome je stanovala mudrost, odveo ga je na veliki sajam u Balzoru, gdje su imali doći najveći trgovci nastanjene zemlje. Za Zadiga je bila osjetljiva utjeha da vidi toliko ljudi iz raznih krajeva okupljenih na istom mjestu.

Molitva Bogu

Ne obraćam se stoga više ljudima; obraćam se tebi, Bože svih bića, svih svjetova i svih vremena: ako je slabašnim stvorenjima, izgubljenim u beskraju, i nevidljivima za ostale u svemiru, dopušteno da od tebe nešto zatraže, od tebe koji si dao sve, od tebe čije su odluke postojane i vječne, udostoji se milostivo suditi o greškama što pripadaju našoj prirodi; neka te greške ne budu naša pokora.
Učitavam...