Rubrika „Bezdan doziva bezdan“ (izvorno s nazivom „Bez mozga i obraza“) zamišljena je kao prostor za dokumentiranje citata pojedinaca i medija koji truju društveni život BiH i regije širenjem laži i govorom mržnje prema drugima i drugačijima, a sve to potkrepljuju argumentacijom nedostojnom mislećih bića, natopljenom izmišljotinama, proturječjima, teorijama zavjera, šarlatanstvom i budalaštinama. Poduže vrijeme nije bilo teksta u ovoj našoj rubrici, nažalost ne iz razloga što nam je nedostajalo materijala, nego što se govor mržnje toliko namnožio zadnjih godina, da nas više njegov intenzitet u društvenom prostoru maltene više ne može ni šokirati ni iznenaditi, koliko smo na njega naviknuti.

Posljednjih su godina mnoge pojave u društvu koje spadaju u ovu rubriku nekako preselile u rubrike koje se bave svakodnevnim događajima u našem društvu. Mnogi događaji koje smo nekada klasificirali kao šokantne ispade i incidente postali su naša svakodnevica (govor mržnje političara i intelektualaca koji su konvertirali s ljevice na desnicu; progon intelektualaca koji se drznu kritizirati zajednice u kojima žive; uništavanje nekad naprednih i slobodarskih medija, koji sada objavljuju i promoviraju iste one bljuvotine koje su donedavno osuđivali, i sl.). Ukratko, toliko smo postali naviknuti na nacionalizam i govor mržnje, da nam isti više nisu toliko šokantni, koliko bi trebali biti. Pa ipak i u takvoj atmosferi u kojoj smo sve više naviknuti na ono šokantno i ono najgore, postoje pojedinci koji idu toliko daleko u govoru mržnje i huškanju na nasilje da nas to ipak uspije zaprepastiti.

Jedan od takvih pojedinaca je čest i dobro poznat gost ove rubrike, neumoran recidivist kad je u pitanju govor mržnje, Fatmir Alispahić, koji zadnjih godinu-dvije ima novu opsesiju kojom hrani svoju mržnju: migrante. U proljeće 2019, Alispahić je bio jedan od osnivača portala „Antimigrant.ba“, a kasnije i jedan od glavnih autora tekstova na ovoj platformi čija je misija širenje mržnje prema migrantima u BiH. Na ovom se portalu čak otvoreno i direktno poziva na nasilje prema migrantima, koje se predstavlja kao nacionalna obaveza Bošnjaka.

Krajem 2019. Mreža za izgradnju mira je Vijeću za tisak BiH i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH uputila četiri žalbe na pisanje portala „Antimigrant“, na što je Vijeće za tisak usvojilo dvije žalbe ustanovivši grubo kršenje Kodeksa za tisak i online medije u BiH. Dana 6. 12. 2019. Vijeće za tisak je obavijestilo Mrežu za izgradnju mira da je objavljivanje sadržaja na portalu „Antimigrant“ zaustavljeno te da isti više nije u funkciji. U nekoj normalnoj državi bi to morao biti kraj priče, ali u BiH očito nije tako: portal je ubrzo nastavio s radom i do danas uporno objavljuje nove tekstove i širi mržnju prema migrantima, a nisu uklonjeni ni sporni prijašnji tekstovi koji su doveli do prijave Vijeću za tisak. Ne samo, dakle, da portal nije ugašen, a huškanje na nasilje sankcionirano i procesuirano, nego je nakon kraće pauze nastavio istim tempom! Evo kakve sve bljuvotine izlučuje taj portal:


Mlatiti svim sredstvima i tjerati poput bijesnih kerova: „Bošnjaci se moraju braniti. Kako? Tako što (...) će se samoorganizirati i – krenuti u napade na migrante. Te horde migranata treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova, treba im staviti do znanja da među nama neće živjeti – jer ćemo ih mlatiti, tjerati, progoniti – sve dok ne nestanu sa naše zemlje. (...) Koliko god ovo bilo okrutno, drugog rješenja nema. Bošnjaci moraju odmah početi napade na migrante! Oko toga nema kompromisa i nema polovičnih rješenja. Dok posljednji migrant ne bude protjeran sa naše zemlje – nema stajanja!“ (Fatmir Alispahić: Bošnjaci moraju odmah početi napade na migrante!, 23. 6. 2019.)


Velikosrpskohrvatskoisilovska zavjera protiv Bošnjaka: „A kad se tzv. migranti pretvore u isilovce, i zauzmu teritorij za 'Islamsku državu u Evropi', tada će između Bošnjaka i ISIL-a biti znak jednakosti, dok će Republici srpskoj i „hrvatskom entitetu“ biti otvoren put u otcjepljenje, na zgarištu bosanske države i konačnog genocida nad Bošnjacima.“(Islamska zajednica i SDA stavljaju Bošnjacima metu na čelo, 7. 4. 2020.)


Migranti kao krstaško-cionistička operacija protiv Bošnjaka: „Takve bošnjačke strukture naravno da nisu imale reflekse da se suoče sa stravičnim planom koji je skovan u onim istim krstaško-cionističkim kuhinjama koje su podržavale genocid nad Bošnjacima 1992-1995. Namjesto da odmah prepoznaju genocidno usmjerenje uvoza migranata iz Srbije, preko entiteta Republika srpska, u krajeve sa bošnjačkom većinom, namjesto da izrade mudru strategiju otpora ovom otrovnom planu, Islamska zajednica i SDA nizom aktivnosti /.../ bivaju sluge ove operacije protiv bošnjačkog naroda.“ (Islamska zajednica i SDA stavljaju Bošnjacima metu na čelo, 7. 4. 2020.)


Migranti drugooptuženi za srebrenički genocid: „Preživjeli Srebreničanin, Safet Alić, koji je mladost proveo u izbjeglištvu i uspio sačuvati živu glavu pred četničkim i ustaškim agresorima, danas svoje imanje u Srebrenici, tačnije motel stavlja na raspolaganje migrantskim hordama. Hoće Safet da migranti dovrše ono što četnici nisu.“ (Preživjeli Srebreničanin stavio na raspolaganje motel migrantskim hordama, 13. 12. 2019., tjedan dana nakon „gašenja“ portala)


Fatmir Che Alispahić trubi sirenama na migrante: „Bošnjaci bi morali organizirati stalne masovne proteste protiv migranatskih isilovaca, na kojima će tražiti njihovo iseljavanje. Morali bi prema tim hordama migranata iskazivati stalnu netrpeljivost, trubiti sirenama kad autom naiđu pored njih, pisati grafite i lijepiti plakate sa antimigrantskim sadržajima, morali bi svoj otpor dovesti na nivo svenarodne revolucije.“ (Islamska zajednica i SDA stavljaju Bošnjacima metu na čelo, 7. 4. 2020.)


Cionistički domino-efekt u kojem posljednja domina pada na Bošnjake: „Za konačnu realizaciju cionističkog plana koji se zove 'Veliki Izrael' potrebno je etnički očistiti Bliski Istok /.../ ja odgovorno tvrdim da poraženu vojsku ISIL-a mi u BiH od milja zovemo 'migranti'. S tim u vezi tvrdim da su oni /.../ bili 'cionistička vojska' u Libiji, Iraku, Afganistanu i Siriji. Ta poražena vojska u posljednje tri godine u kilometarskim kolonama bez ikakve kontrole stiže u BiH i smješta se na prostor gdje dominantno žive Bošnjaci. /.../ Ono što Bošnjake posebno treba zabrinuti u slučaju tzv. 'migranata' je da oni u BiH stižu kao posljedica 'cionističkog plana za Bliski Istok'.“ (Emir Omerović: Poraženi ISIL stiže među Bošnjake!, 5. 4. 2020.)


Poziv na otvaranje logora kao rješenja migrantskog pitanja: „Ako su tzv. migranti maska za poražene trupe ISIL-a čiji je cilj da se pod muslimanskim identitetom ubijaju muslimani; ako su srpsko-hrvatski separatisti u uvozu tzv. migranata među Bošnjake, a potom u ISIL-ovskom genocidu nad Bošnjacima, vidjeli šansu da dovrše genocidnu agresiju iz 90-tih i da zauvijek podijele BiH na srpski i hrvatski dio; ako usljed bošnjačkog samoorganiziranja, u odbrani protiv tzv. migranata, srpsko-hrvatski faktor preko noći naoruža ISIL-ovske vojne formacije, kada bi se hiljade vojnosposobnih tzv. migranata formatirali u nekoliko brigada; /.../ rješenje je: Aktivirati sve dobrovoljce, sve organizacije demobilisanih boraca, kroz institucionalnu mrežu MUP-ova i Civilne zaštite, sa isključivim ciljem hapšenja svih tzv. migranata, smještanja u logore, uz humanitarni tretman, hranu i zdravstvenu zaštitu, sve do njihovog povratka u njihove zemlje. Sve ispod stavljanja tzv. migranata pod zatvorsku kontrolu je opasnost za sigurnost i opstanak bošnjačkog naroda!“ (Fatmir Alispahić, 30. 4. 2019.)


Pripremio: Prometej.ba/M.O.