Erich Fromm: Agresija i narcisoidnost

Ekstremno narcisoidne osobe često su gotovo prisiljene na to da postanu slavne, jer u suprotnom mogu postati deprimirane i umobolne

Erich Fromm | Totemizam, religija, neuroza

Povijesna religija uvijek je iznova kapitulirala pred svjetovnom vlašću i stupala u kompromise s njom. Nije se neprekidno i nepopustljivo suprotstavljala, kad je svjetovna vlast kršila duh religioznih ideala; naprotiv, i sama je stalno sudjelovala u tom nasilju

Erich Fromm | Misli o današnjem društvu

Ogroman paradoks pa i tragičnost ljudskog položaja nastaje iz činjenice da je sve to što čovjeka danas muči, tlači i ugrožava, djelo njega samog.

Erich Fromm | Prazne priče

Jednu od prepreka koje smetaju da se nauči umeće postojanja čini i prepuštanje praznim, trivijalnim razgovorima.

Fromm | Ljubav, odgovor na problem ljudske egzistencije

Kad se čovjek rodi, ljudska vrsta kao i pojedinac, izbačen je iz situacije koja je bila određena, tako određena kao što su instikti određeni, a bačen u situaciju neodređenu, nesigurnu i otvorenu. Postoji sigurnost samo o prošlosti - i o budućnosti ako je u pitanju smrt.

Erich Fromm: O učenju i čitanju

Budući da je društvo u kojem živimo posvećeno stjecanju imovine i ostvarivanju profita, rijetko nailazimo na neku potvrdu bivajućeg načina postojanja pa većina ljudi način postojanja temeljen na imanju vidi kao najprirodniji, čak kao jedini prihvatljiv način života.

Erich Fromm: O vjeri i o vremenu

Stvaralački čin umjetnika transcendira vrijeme. Mišljenje također. Čin se doduše zbiva u vremenu, ali je izvanvremeni i nadvremeni događaj.
Učitavam...