Dietrich Bonhoeffer | Osjećaj za kvalitetu

Povratak od novina i radija knjizi, od žurbe miru i tišini, od rastresenosti sabranosti, od senzacije razmišljanju, od artizma k umjetnosti, od snobizma k skromnosti, od neumjerenosti k umjerenosti

Dietrich Bonhoeffer | Jesmo li još potrebni?

Bili smo svjedoci zlodjela, prani smo mnogim vodama, naučili smo umijeće pretvaranja i mnogoznačnog govora, preko iskustva postali smo nepovjerljivi prema ljudima i često smo im morali ostati dužni istinu i slobodnu riječ, u neizdrživim sukobima postali smo mekušci ili možda čak i cinici. Jesmo li dakle još potrebni?

Dietrich Bonhoeffer: Optimizam

Pametnije je biti pesimista: na taj način izbjegavamo razočaranja i pred ljudima se ne izvrgavamo ruglu. Tako je optimizam zabranjen razboritima. U svojoj biti optimizam nije nikakav nazor o sadašnjoj situaciji. On je životna snaga, snaga da se nadamo tamo gdje se drugi predaju sudbini, snaga da kročimo upravo i onda kad se čini da sve ide po zlu, snaga da podnosimo udarce, snaga koja nikad ne prepušta budućnost protivniku, nego je uvijek na sebe preuzima.

O gluposti

Glupost je opasniji neprijatelj od zla. Protiv zla možemo prosvjedovati, možemo ga raskrinkati, možemo ga, ako treba, silom spriječiti; zlo nosi uvijek u sebi klicu vlastitog raspadanja, jer ostavlja u čovjeku barem nevoljkost.
Učitavam...