Građani u noći Christiana Schmidta - ulje na platnu. Izvor: Youtube/Screenshot


Prve nedjelje oktobra 2022. održani su izbori u Bosni i Hercegovini. Na noć proglašavanja izbornih rezultata je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine. Nametnutim rješenjima je povećan broj delegata u Domu naroda i izmijenjene su metode kojima bi se trebala formirati vlast u Federaciji BiH.

Nametanje izbornog zakona izazvalo je niz reakcija u jednom dijelu bosanskohercegovačke javnosti. Ovdje nas zanimaju reakcije onih najglasnijih komentatora sa društvenih mreža, stvaraoca narativa, „intelektualaca“ i ostale građanske, bošnjačko/bosanske elite (kako sami sebe označavaju).

Ovim vodičem čitaocima nudimo paletu stavova koja će im omogućiti da lakše shvate šta je to građanska država, da sami postanu glasni zagovornici građanske države i počnu aplicirati naučeno u svakodnevnoj komunikaciji sa porodicom, prijateljima, kolegicama i kolegama sa posla. Što je još i važnije, on će čitaoca uputiti kako se nositi sa brojnim „međedima“ i fašistima koji žele da ga diskriminiraju, da ne spušta glavu pred njima i bude dostojanstven, ponosan i mirotvoran žitelj građanske države. Ovaj vodič bi trebala imati svaka građanska kuća.

U nizu humanističkih, tolerancijom i slobodarstvom obojenih javnih istupa, izdvajamo one koji čitaocu najslikovitije pomažu u izgradnji savremenog građanskog bošnjačko/bosanskog identiteta.


1. Kako se odnositi i šta misliti o Herr Schmidtu, upute vam daje naš tim stručnih savjetnika:

- „Ali, treba imati na umu da Hauptmann Schmidt uvijek može intervenisat. Treba izabrati nekoga ko se baš dobro prostire pred ustašama.“

citirajući

- „Nego ljudi, kada biramo predsjednika Judenrata?“ – Emir Suljagić, politički komesar prvog partizanskog odreda Armije botova, 5. 10. 2022.

- „Savršen Nijemac je visok kao Gebels, mršav kao Gering i racionalan kao Schmidt.“ – Haris Imamović, čerčilolog i tihi šaptač u kabinetu bivšeg Šefika Džaferovića, 9. 10. 2022.

- „Znači uloga OHR-a je u tome da nam izdaje dozvole za život. To je zadnji činio Ratko Mladić“ – Nihad Hebibović, stručnjak za UZP-ovsku neutralizaciju i selektor domaćih rakija u kabinetu Željka Komšića, 8. 10. 2022.

- „Ova bijela traka je znak da nas je on dodatno obilježio, produbio diskriminaciju u BiH, ali i simbol naše borbe koju ćemo provesti. Imam namjeru da mi, Bosanci i Hercegovci, udarimo pečat na njegovu karijeru. To je čovjek koji donosi rasistički motivirane zakone, cementirao etničke podjele i diskirminaciju i, na koncu, tetovirao bijele trake na našu ruku." – Zlatan Begić, prvak pravne države u građanskoj državi, doktor za aparthejd, kolonijalizam i kompjutore, centralna tačka putujućeg cirkusa Željka Komšića, gostovanje na Federalnoj televiziji, 12. 10. 2022.


2. Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini zna biti dug i nerazumljiv proces, ali nema potrebe da brinete, naši savjetnici su tu da vas rasterete mentalnog napora:

- „Ko god odluči da formira Vladu Federacije BiH sa UZP-om, po Schmidtovim pravilima, treba da zna da će to biti posljednja Vlada FBiH ikada formirana, a ova generacija posljednja generacija našeg naroda koja će imati državu?“ – Emir Suljagić, 12. 10. 2022.

- „Umjesto da idu na proteste zbog Schmidtovog nametanja aparthejda, dio političkih aktera je odmah legao i ponizno se nudi HDZ-u jer je postao nezaobilazan zbog te iste odluke. Time postaju saučesnici u palestinizaciji sopstvenog naroda.“ – Reuf Bajrović, stručnjak za etikete i našu stvar, 5. 10. 2022.


3. Imate porodicu u dijaspori koju zanima šta se to dešava u domovini? Ispred njih je mnogo upitnika. Žele znati ko govori istinu i gdje je pravi put u građansku budućnost Bosne i Hercegovine. Naši savjetnici su tu da vam pomognu:

- „Btw, nemojte misliti da ovo što Adis Ahmetović govori i čini nema posljedica. Ako kriptoustaša poput Josipa Juratovića – sreo sam na hrvatskoj ljevici mnogo takvih – može dobiti platformu u BiH da ljaga i njega, mene, bilo koga, onda možete zamisliti šta može uraditi u Njemačkoj.“ – Emir Suljagić, 16. 10. 2022.

- „Kažu da Joka Juratović tvrdi da Adis Ahmetović narušava ugled Njemačke. Juratović je aktivista uzepeovske halke i logično da mu svaki Adis smeta ako ima hrabrosti da kaže da je protiv aparthejda.“ – Reuf Bajrović, 16. 10. 2022.


4. Posustajete duhom, mislite da niste na pravom putu? Znajte da je i snaga viših sila uz našu stvar:

- „Tako je Rešide Hafizoviću. Tako je: Bošnjaci ne bi trebali i ne bi smjeli poštovati odluke koje je gospodin Schmidt podmuklo i ispod žita provukao u izbornoj noći“ – Emir Suljagić, 15. 10. 2022.

Isto tako genetski predodređene i bogom odabrane demokrate Rešida Hafizovića:

- „Da li uopće gospodin Schmidt i njegovi pravni savjetnici u OHR-u znaju da Bošnjaci u svojim genima nose naslijeđe neviđene demokratske kulture zahvaćene iz Medinskog ustava, prvorazrednog pravnog dokumenta iz sedmog stoljeća nove ere, dok je Europa na svoju Magna Carta morala čekati zamalo još cijeli milenij?“

- „Gospodo iz OHR-a, možete li sebi uopće i na bilo koji način posvjestiti činjenicu da su Bošnjaci politički narod u Europi koji dijeli svoju religijsku kulturu sa religijskom kulturom muslimana diljem svijeta, čija zajednica čini petinu svjetskog populusa? Da li znate da je za njih njihovu religijsku kulturu izabrao Bog i poslao ih u svijet, kao avangardu, da ga uljude, a temeljnu ćud ljudske civilizacije pripitome i oplemene? Kada biste čitali Kur'an barem onoliko koliko muslimani čitaju Bibliju, osobito Bošnjaci koji su je preveli na bosanski jezik, onda biste znali s kakvim narodom imate posla i kako biste se s njim trebali i morali ophoditi! Kada to jednom shvatite i prihvatite, ako ikada budete kadri za takvo šta, onda će vam biti jasno zašto Bošnjaci ne bi trebali i ne bi smjeli poštovati odluke koje je gospodin Schmidt podmuklo i ispod žita provukao u izbornoj noći.“ – Rešid Hafizović, tumač genetskog, dunjalučkog i nebeskog demokratskog naslijeđa, RadioSarajevo.ba, 15. 10. 2022.

- „Bosna nije i nikad neće biti kao što je okupirana Palestina! Bosna je uvijek bila i uvijek će biti svoja na svome – slobodna i prkosna od sna! Allahu Svemogući, čuvaj nama Bosnu, Bošnjake/Bosance u njoj i sve ljude dobre volje koji Bosnu vole! Amin! Herr Christian Schmidt, Lijepi vam bosanski pozdrav – selam, neka je mir vama s nama!“ – Mustafa Cerić, bivši duhovni vođa svih muslimana Evrope, otvoreno pismo Christianu Schmidtu


5. Oko vas se pojavljuju skeptični pojedinci, taj društveni talog koji nije uz našu stvar. Morate znati kako da pokažete prstom na njih, morate ih identificirati, označiti i pomoći svima da shvate ko su i šta su oni. Pogledajmo šta o tome kažu stručnjaci:

- „Ovi njuejdž nasljednici kusturice i neleta priznaju Srebrenicu, javno navijaju za Bosnu, ali predano rade na tome da uvjere žrtve da treba da vrijede 10 puta manje od njih! Bošnjak ipak treba da pristane na to da se ništa ne pita u državi u kojoj je većina. Jer ćudoredje“ – Reuf Bajrović, 16. 10. 2022.

- „Bosanski dritani su nasljednici Fikreta Abdića. On je govorio 'Hoću sa Karadžićem, neću sa Alijom'“ – Reuf Bajrović, tv gostovanje na BIR TV (Media centar Islamske zajednice u BiH)

- „Nepismeni kreten Konaković utjeruje javnost u laž nakon što je Schmidt utvrdio ustavnu poziciju HDZ-ovih Hrvata, blejanjem o tome kako glas Bošnjaka i Hrvata u RS koji ne vrijedi skoro ništa, je isto što glas Hrvata u FBiH koji vrijedi 4 puta više od bilo kojeg građanina FBiH“ – Nihad Hebibović, 9. 10. 2022.


6. Znate one ljude u Bosni i Hercegovini što se identificiraju kao Srbi i Hrvati. Za vas smo pripremili odgovor kako im objasniti ko su oni i šta su oni, a ako im se to ne dopada - neka idu u te tamo svoje rezervne zemlje:

- „Bez obzira na višedecenijsku propagandu, posrbljeni i kroatizirani Bosanci tokom 20. stoljeća, projektom ideološkog modeliranja “nacionalne svijesti”, ne mogu iz sebe odstraniti bosansko porijeklo koje uvijek dezavuira nametnuti prekogranični identitet. Nikada religijska sličnost ne znači ljudsku ili zemljačku identičnost. Ona nije primarna u ljudskog prirodi bez obzira na stravičnu manipulaciju Crkve Srbije nad Bosancima i Crnogorcima.“ – Senadin Lavić, konzularni radnik na vizama za građansku državu, čovjek preko kojeg Srbi i Hrvati ne mogu preći, Vijesti.ba, 14. 10. 2022.


7. Na kraju, zna se da je naša stvar uvijek bila na pravoj strani historije, a bogami je i ovoga puta. A ako nisi uz našu stvar, šta si?

- „Ako nisi antifašista, šta si? Fašista, dabome…

Svi se sada cudom cude kako su se međedi pohasili i traže sve. I više nego sve. Od onog drugog međeda su dobili Dom naroda na tacni, sada traže da ukine i Željka Komšića jer iako je rođen kao Hrvat, on za njih nije Hrvat. Kako to može biti, nikome nije jasno osim međedima. Od Radobolje ili od Obernzenna iz Bavarske, sa Pantovćaka ili iz Banskih dvora, svejedno. Od zatucanog katolika komunistickog pedigrea ili od zatucanog evanđeliste-luterana (protestanta) još svejednije. Uglavnom, Željko „get out, please“. Cukama, kurvama i rođenim Hrvatima, koji nisu Hrvati su vrata od Predsedništva zatvorena…

…To ima veze sa genetikom. Dugo vec živimo bar po pola godine godišnje u Hercegovini i sa Hercegovcima pa mogu kazati da sam ih dobro prostudirala. Od kad prohodaju, hoce da je sve po njihovom. Ako im ne daš šta žele oni sednu i vrište dok to ne dobiju ili dok ne umru. Toliko su retke tolerantne osobe na koje sam ovde nabasala da ih mogu prebrojati na prste desne noge. Ogroman ih je broj koji su iz jako siromašnih porodica, koji ni pod u kuci nisu imali a sad hoce da imaju sve. Gladne oci a prazna duša. Kad smo kupovali stan u tada najelitnijoj zgradi, po recima investitora Bato je jedini od svih stanara izvadio gutu keša i uplatio celokupan iznos.To je stvorilo neke probleme pa me je investitor vodio svaki mesec u banku da plasira na svoj racun dozvoljeni iznos keša. Sve ostale stanare je vodio u banku da im izganja kredit za taj stan.“– primadona Margit Tomik-Levy, stručnjakinja za antifašizam, pravopis, klasna pitanja, genetiku i gute keša, 17. 10. 2022.


Pripremio: Prometej.ba