Danilo Kiš: Svojim knjigama nikada nisam izdao istinski ljudske ciljeve

Verujem da za samoga sebe mogu da kažem da svojim knjigama nikada nisam izdao istinski ljudske ciljeve. Da ih ne bi izdao, svaki pisac svestan svoje odgovornosti mora tragati za formama umetničkog izraza koje mu omogućavaju da nađe istinu -bile te forme autobiografske ili dokumentarističke. On mora dobro da se čuva imaginacije na koju je uticala ideološka ili revolucionarna vera.

Danilo Kiš: Saveti mladom piscu

Gaji sumnju u vladajuće ideologije i prinčeve.Drži se podalje od prinčeva.Čuvaj se da svoj govor ne zagadiš jezikom ideologija.

Danilo Kiš: O piscima cinkarošima

Postoje tri vrste cinkaroša.1. Oni koje je školovala policija i koji "rade svoj posao". Kucaju u mašinu, naizmence, sonet i izveštaj za pol.arhivu. "Eros i meso" (naslov soneta, recimo). Onda izvještaj: "12. septembra 198+ sreo sam M.M.-a na Trgu Marksa i Engelsa. Imao sam u rukama časopis 'Socijalizam'. M.M. je prelistao časopis i pitao za cenu. Rekao sa mu (četrdeset hiljada, starih). - 'Jeftin vam je taj Socijalizam' - izjavio je M.M., i sa prezrivim izrazom na licu vratio mi pomenuti časopis."

Danilo Kiš: Gorki talog iskustva

Nauka, nauke zapravo, svojim su čudima i obmanama pridobile svet: svet o naukama zna isto toliko malo koliko i o umetnosti, ali u čuda nauke veruje, kao što je verovao, i veruje još uvek, u Hristova ili derviška čuda.

Danilo Kiš: O nacionalizmu

Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda
Učitavam...