Do 86. minute utakmice drugog kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, Hrvatska je vodila protiv Češke 2:1 i imala osiguran put u osminu finala. Tada je došlo do prekida utakmice, zbog ubacivanja baklji u teren i međusobnog sukoba hrvatskih navijača. Po nastavku, Češka je izjednačila na 2:2.

Ovaj incident dio je najavljivane osvete jednog dijela navijačkih huligana protiv kriminaliziranog Hrvatskog nogometnog saveza i njegove alfe i omege Zdravka Mamića, a desničari i nacionalisti ne bi bili to što jesu da ga nisu protumačili na svoj specifičan način: mistično, historijski, površno, mrziteljski, šovinistički, jeftino, populistički...

Tako predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović piše: "Bravo, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!"

Tako je Kolinda, osuđujući ovaj incident, usvojila besmisleni termin orjunaši, kojeg su dosad koristili samo Zdravko Mamić, Velimir Bujanec i još par opskurnih likova koji svu povijest i sadašnjost tumače u izlizanim floskulama o Jugoslavenima i neprijateljima hrvatskog naroda. Inače, ORJUNA je bila Organizacija jugoslavenskih nacionalista, teroristička i nacionalistička skupina osnovana u Dalmaciji za vrijeme Kraljevine SHS i zabranjena je tijekom šestosiječanjske diktature. Najveći neprijatelji su im bili komunisti. U pravu je bila bivša premijerka Jadranka Kosor kad je reagirajući na Kolindinu poruku napisala da "ima ljudi koji jednostavno nisu dorasli funkciji koja ih je snašla i tu nema pomoći".

Nikakvo čudo da je gotovo istovremeno s Kolindom slično napisao i deklarirani nacist i osuđenik zbog dilanja kokaina Velimir Bujanec, njezin glavni medijski promotor, prijatelj i počasni gost na njezinoj inauguraciji, nositelj HDZ-ove zahvalnice za sudjelovanje u Kolindinoj kampanji. On u svom prepoznatljivom stilu, ne propuštajući priliku iskazati svoj šovinizam i primitivizam, piše: "SMRDLJIVI BALKANCI, "DECA" JUGO-OFICIRA, JUGOSLAVENI - ORJUNAŠI I PLAĆENICI OSTOJE RANKOVIĆA - vi ste izrodi! ZBOG VAS HRVATSKA DANAS NIJE POBIJEDILA! Sram vas bilo! Vi niste Hrvati, treba vas ispisati iz državljanstva..."

U Bujanecovoj emisiji nakon utakmice su gostovali svećenik Miljenko Babaić, akademik Josip Pečarić (matematičar koji simpatizira ustaški režim) i povjesničar Josip Jurčević (najpoznatiji po ustrajnom negiranju genocida u Jasenovcu i relativiziranju ustaškog režima).

Don Miljenko između ostaloga (govorio je i o "četničko-partizanskoj gamadi", "djeci partizana" i slično) kaže: “Kao Dalmatinac, svećenik i branitelj poručujem: To čine partizani, Jugoslaveni i četnici! Zlo im je kada vide kockice, a iza njih stoje lijeve stranke kojima ne odgovara uspjeh hrvatske reprezentacije u Francuskoj! Nered koji se dogodio u Francuskoj, vođen je istom mržnjom kojom je počinjen zločin na Ovčari i vrijeme je da stvar preuzmu veterani 4. brigade!”

A prof. dr. Josip Jurčević nastavlja: “Sve je to isti scenarij – proganjali su Josipa Šimunića zbog “Za dom – spremni!”, htjeli su zabraniti “Lijepa li si”, nacrtali su svastiku, a sada i ovaj prekid! Iza svega stoje Milanović i Ostojić!”

Valjda u velikom razočaranju zbog brzog gubitka vlasti i svjesni da će ih većina hrvatskih građana na skorašnjim prijevremenim izborima kazniti zbog nesposobnosti i kriminala, HDZ-ovci su se okrenuli oprobanoj taktici i valjda jedinome što znaju: napadu na "Jugoslavene", optuživanju SDP-ovaca da su neprijatelji države i da namiještaju ovakve scene, i tako dalje i tome slično.

Nije daleko od toga otišao ni predsjednik sabora akademik Željko Reiner kada za huliganstvo krivi vjekovne neprijatelje hrvatskog naroda. Akademik na svojoj facebook stranici piše: "Danas su naši Vatreni u Francuskoj odigrali 2:2 (1:0) protiv Češke u utakmici 2. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva koju je obilježio i huliganski ispad skupine hrvatskih navijača koja je u 86. minuti pobacala baklje na travnjak želeći isprovocirati prekid dvoboja. Nažalost opet smo svjedoci onih skupina koje već godinama, a neke i stoljećima rovare protiv Hrvatskog naroda, naše države i naših vrijednosti. Čestitam od srca našim Vatrenim na sjajnoj igri i rezultatu! Idemo dalje po pobjede."

Doduše, Reiner je naknadno editovao svoj status, izbacivši ovaj dio o stoljetnim neprijateljima. Ipak se sjetio da je njegova zadaća da ostane dostojanstven i ozbiljan političar, a za lansiranje takvih bedastoća zadužen je prijatelj Bujanec.

P.S. I da, akademiče, svjesni smo Vašeg velikog doMOLjublja i hrvatstva, ali HRVATSKOG se piše malim početnim slovom.

Pripremio: Prometej.ba/Franjo Šarčević