Taj njihov stav ili „stav“ je posljedica bilo zle volje, bilo ispranosti mozga različitim religijsko-nacionalističkim fundamentalizmima, bilo kombinacije tih dvaju čimbenika. Otuda ovoj rubrici ovakav naslov. Sve vaše prijedloge, izjave koje skupite, uz tačan citat, ime osobe koja ga je izgovorila i mjesto i vrijeme, možete poslati na našu facebook stranicu ili na prometej-ba@libero.it

Miljenko Stojić, hercegovački svećenik, 19.03.2011.: Tužno je ovih dana u Herceg Bosni. Ma nije to zbog korizme, hrvatski narod itekako dobro zna trapiti se i biti priseban. A i nisu mu potonule lađe. Jednostavno se radi o tome da je tzv. Međunarodna zajednica, odnosno određene zavojevačke države i sile u njoj, napala, oni kažu nepostojeću, Herceg Bosnu zajedno s onima iz raznih naroda koji su naučili na sluganski mentalitet.

Semir Imamović, urednik Saffa, 2010.: Na pet ili deset hiljada Bošnjaka ubijenih u organiziranom genocidu Vojske RS, možda dođe jedan Srbin ubijen od nekog ko nema veze sa Armijom RBiH.

Fatmir Alispahić, kolumnist Saffa, 2009.: Bošnjaci koji su glasali za tzv.Našu stranku dali su glas za festival pedera u ramazanu, za izmišljotinu da se u Sarajevu premlaćuju pravoslavni popovi, i na kraju, za opstanak Republike Srpske i za odbošnjavanje Sarajeva. Takva poniženja fasuju svi Bošnjaci koji svoje komplekse liječe na negiranju svoga identiteta, poput progona sevdalinke u ime Severine i Mia Martine, progona bošnjačke žrtve u ime budućnosti u kojoj su Bošnjaci i dalje žrtve...

Džemaludin Latić, 2003.: Mješoviti brakovi bili su politički projekat titoista u BiH. Nije riječ o pojedinačnom odnosu dvoje ljudi koje se vole, u šta nikad nisam dirao, nego se radi o političkom projektu koji sam napadao i napadaću. Taj titoistički projekat identičan je projektu Vase Čubrilovića u kome se traži forsiranje mješovitih brakova kako bi se muslimani Balkana asimilirali i tako uništili.

Miljenko Stojić, hercegovački svećenik, 27.02.2011.: Gledam i slušam o Slobodanu Praljku. Rječito brani svoju ulogu u povijesti Herceg Bosne i hrvatskog puka s obje strane granice. Ipak, nije to bitno. Bitna je njegova izjava da se ne odriče Herceg Bosne ni Franje Tuđmana.

Fatmir Alispahić, 2010.: Ekavsko kreveljenje, hroptanje krmadi, krštena prepečenica... sve to nam je zagađivalo bosanske živote proteklih decenija. [Zamišljam Bosnu] bez krmadi i krštene prepečenice.

Fatmir Alispahić, nacista, 2008.: Na Zapadu se već godinama pokušava uspostaviti naučna alternativa proizvodu o jevrejskom stradalništvu u Drugom svjetskom ratu. Ipak, do nas ne dolazi ništa od ovih istraživanja. Razumljivo, jer politička moć koju drže Jevreji ne dopušta brkanje “istine” o holokaustu. Naučnici koji su pokušali zvaničnoj verziji suprotstaviti činjenice, brutalno su proganjani… Ipak, kroz tu medijsku maglu do nas su se uspjele probiti neke teze koje nanose sasvim drugo svjetlo na tekstualne proizvode na osnovu kojih smo do danas bezrezervno vjerovali da je Hitler pobio šest miliona Jevreja… Krematoriji su posebna priča. Zvanična historija tvrdi da su nacisti u roku od deset minuta kremirali tijela ubijenih, a nauka tvrdi da je za taj proces potrebno dva sata. Navodi se i da nigdje nije pronađena deponija pepela – “a od šest miliona kremiranih Jevreja bi se stvorilo makar jedno brdo šljake”. Ovi naučnici smatraju da je podatak o šest miliona ubijenih Jevreja obična laž, jer je na teritorijama pod nacističkom kontrolom bilo četiri miliona Jevreja, od kojih su dva miliona pobjegla u Rusiju. Navodno je stradalo tek 300.000 Jevreja, i to od posljedica tifusa i iscrpljenosti u konc-logorima.

Fatmir Alispahić, Saff, 2010.: Svaki je fašizam u Bosni i Hercegovini srpski i hrvatski i svaki je antifašizam u Bosni i Hercegovini samo i isključivo- bošnjački.

Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup, komentirajući odlazak HDZ-a u opoziciju, 19.03.2011.: Hrvatski narod do sada je pokazao da je kadar trpjeti do određene mjere, ali ima moment kada se temperatura poveća i kada taj narod skoči i brani svoja prava, slobodu i zemlju. Kako će to biti, to niko ne može predvidjeti.

Dobrica Ćosić, Politika, 2009.: Pred nama, savremenicima, zbila se epohalna inverzija jednog istorijskog događaja: laž o srebreničkom genocidu postala je sakralna i globalna istina.

Kemal Zukić, Saff, 2010.: Gazi Husrev-beg je bio najveći humanista u Evropi u doba njenog najsvjetlijeg perioda humanizma i renesanse. Sve je to mračna Andrićeva duša puna mržnje prešutila...

Milorad Dodik, RTRS, 2011.: Ja mislim da [u Srebrenici] nije bilo genocida, nije dovoljan neki lokalni sud u Haagu da bi bio potvrđen genocid.

Nedžad Latić, Dnevni avaz, 2010.: Dr.Hafizović je, primjerice, skupa s dr.Adnanom Silajdžićem, završio katoličku bogosloviju, tačnije magistrirao teološke znanosti u Zagrebu. Njegov jezik, u brojnim kompilacijskim radovima, posebno iz sufizma, potpuno je katoliciziran te kao takav je neshvatljiv i neprimjeren islamskom, a posebno klasičnom bosanskom teološkom diskursu. Zbog takvog vjerskog izričaja, običan svijet, pa i studenti, zovu ga „fra Rešid“.