_________________________

"Bilo bi puno lakše kada bi gazde bile na suncu, ali oni vole vladati iz sjene. Tamo se njihova djela ne vide i mogu prodavati priču da rade za dobro društva oko sebe, podrazumijeva se i za svoje dobro, zapravo to i jest ono glavno. Pročitah maloprije da se neki takvi skupljaju u Beogradu. Tamo obilježavaju 100. obljetnicu priznavanja Vrhovnog savjeta Srbije. Radi se o masonima. Domaćini kažu da će »sudjelovati "sjene ljudi iz sjene", odnosno najmoćniji među najmoćnijima u svijetu masona.« Jeza klizi niz kosti. Zamisli, najmoćniji među najmoćnijima. To je kao kad Nobelova nagrada pripadne Europskoj uniji. Blesavo da ne može biti blesavije, ali u isto vrijeme i tako ozbiljno. Ne radi se tu o slučajnostima, oni iz sjene dobro znaju što žele postići i nije se s njima igrati. Odlučni su svoju sjenu koristiti. A kad je već riječ o Nobelovoj nagradi, jednu je, za književnost, dobio i Ivo Andrić. Bio je, kažu, mason i braća su mu to namrijela. Danas mu tepaju oko 120. obljetnice rođenja. Čovjek bi mislio da je još živ. Što više jugoslavenskog duha u nekome tepanje je jače. Postaje taj čovjek stožernikom ovih prostora, a sam stožine nije imao, ako u to ne ubrajamo onu masonsku. Dirljivo."

______

"U svemu ovome pomalo mi žao Nijemaca. Uvalili im Prvi svjetski rat, pa Drugi, nakon toga ih desetljećima trali njihovom stvarnom ili navodnom krivicom."

_______

"Iz duhovnosti ili iz društvene svijesti koju baš briga za ćudoredna načela, dolazi nam i Hans Küng. Razvikana javna glasila, pod nadzorom novosvjetskih poredača, predstavljaju ga kao katoličkog teologa iako ga je Crkva odstranila iz svojih redova, ali, eto, njima to treba pa zašto ne bi šutke prešli preko te očite činjenice. Podrazumijeva se da mu daju veliki prostor i ističu njegove riječi. Sada izjavi da bi Papa trebao dati ostavku, a na to bi ga trebala potaknuti revolucija. Katolička hijerarhija je korumpirana, nevjerodostojna i ravnodušna prema stvarnim brigama vjernika. »Bezuvjetna poslušnost koju traže od biskupa koji se na vjernost zaklinju Papi gotovo je jednako tako ekstremna kao i ona njemačkih generala koji su se morali na vjernost zaklinjati Hitleru«, podvlači ovaj vrli odmetnuti teolog."

_________

miljenko stojic knjizevnik

Miljenko Stojić u trenutcima dubokoga poniranja u znanstveno-istraživački rad

______

"Hajde, reći ću da ne znam, kamo bih smjestio članak iz jednih naših katoličkih novina. Napisan je u rubrici Duhovne stranice. Ističe nekakvo pravo na različitost. Zamirisalo mi to odmah na novosvjetske poredače, bolje da to kažem nego da spomenem one skupine iz Beograda koje svoj stav brane upravo ovim riječima. I naravno za potkrijepu iznesenoga poslužiše riječi sljedećih osoba: Nelson Mandela, Henry David Thoreau, Carl Gustav Jung, Abraham Lincoln, Arthur Freed. Ako su već duhovne stranice, valjda je trebalo navesti neke svece ili barem neke kršćanske mislitelje? Od ovih spomenutih ima ih koji uopće nisu vjerovali u Boga i za koje znalci tvrde da su pripadali masonskim skupinama te itekako doprinijeli razaranju čovječanstva. Tako znalci kažu i, po ovome članku, trebalo bi im dopustiti pravo na različitost, zar ne? Ili ne bi?"

________

"Novi svjetski poredak kod Amerikanaca je daleko dogurao. Stići će i kod nas vrlo brzo, ako kukurikavci i dalje ostanu na vlasti. Herceg Bosna je toga svjesna pa je vlast na općinskim izborima ovih dana dala u ruke domoljuba. (...) Neka, baš mi je drago zbog Herceg Bosne. Očito i nadalje zna biti jaka i ponosna, ne pokleknuti pred zapjenjenim sijačima nedemokratskog sjemena na ovim prostorima."

| Prometej.ba/17.10.2012. |