Sastanku je nazočio i samoprozvani akademik Jakov Pehar, predsjednik tzv. Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH. Kažem samoprozvani, zato što taj tzv. HAZU BiH je osnovan od strane Velikoga Manipulatora, Jakova Pehara i još nekolicine ljudi koji bi u nekim normalnijim okolnostima mogli imati veze s akademijom samo kao čistači podova ili spremači stolova. Ukratko rečeno: osnuješ sebi akademiju i prozoveš se akademikom, a tu je ionako partijska vojska koja će dalje razglašavati to tvoje akademstvo.

No vratimo se na Manipulatorov posjet. Prvi i najočitiji iskaz Manipulatorove manipulacije jest njegova prozirna izjava „da je upravo sada, pred početak nove akademske godine, pravo vrijeme za ovakav sastanak“. Ali moć manipulacije koju Manipulator posjeduje tolika je da će on doista uvjeriti mnoge Hrvate da „pravo vrijeme za ovakav sastanak“ nije zato što su uskoro izbori, već zato što uskoro počinje nova akademska godina.

Vjetar u leđa daje Manipulatoru rektorica Ljerka Ostojić, valjda da se zahvali poslodavcu za funkciju koju obnaša, ističući „važnost suradnje sveučilišta i politike“. Rektorica doslovno kaže: „Suradnja Sveučilišta u Mostaru i politike, koju vodi Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine na čelu s dr. Draganom Čovićem, rezultat je i temelj preklapanja interesa hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.“

Sveučilište u Mostaru od svoga je početka niža klasa među sveučilištima u BiH, a u mit o njegovoj izvrsnosti – pored onih koji sebi nezasluženo žele pribaviti ili opravdati titulu „izvrsnoga“ – vjeruju samo oni koji više vjeruju Velikom Manipulatoru nego svojim očima.

Simbiozom s vlasti, s jednom političkom strankom i jednim političkim vođom, Sveučilište u Mostaru gubi i svoj moralni kredibilitet, ako ga je ikada uopće i imalo. Izjave poput ove rektoričine nanovo pokazuju da je ono u snažnom ideološkom zagrljaju HDZ-a i da se svojim kvalitetom i kredibilitetom ne može mjeriti sa suvremenim i nezavisnim sveučilištima, nego prije sa bivšom “Političkom školom Josip Broz Tito“ u Kumrovcu. Lako je zaključiti, između redova i velikih riječi, da cilj ovoga partijskog sveučilišta jest proizvoditi nove kadrove Hrvatske demokratske zajednice i o HDZ-u ovisne kmetove. Što drugo očekivati od Sveučilišta pod partijskom komandom i čija se čelna osoba hvali jedinstvom sveučilišta i HDZ-a!

Nažalost, ovakve izjave i potezi ne izazivaju puno zgražanja i protesta, čak bih rekao da većini na koje se odnose one i odgovaraju. Prošlo je već dvadesetak dana od ovoga a nije bilo značajnijih reakcija. Doći će vrijeme, siguran sam, kada će se ovakvim izjavama i potezima moći izazvati samo reakcije čuđenja, zaprepaštenja tada bivšim totalitarnim sustavom, nevjerice i smijeha. Samo što bi do tada HDZ mogao završiti svoj danse macabre nad Hrvatima u BiH pa se neće imati više tko od njih ni čuditi ni u nevjerici smijati.

“Akademik“ Pehar ističe, dalje, u svom izlaganju pred kamerama HDZTV: „Hrvatski puk u BiH mora imati svoju zgradu, a zgrada ima četiri stuba. Jedan stub je sveučilište, drugi stub je akademija, treći stub je HNS, bez sumnje, i četvrti stub je Crkva. To su četiri armobetonska stuba na čemu će poštivati ukupan rad, nadam se, hrvatskog puka u Bosni i Hercegovini.“

hdzovaizborna ob

Nastranu sada to što ovaj samoprozvani akademik i predsjednik HDZ-ove akademije ne zna da su stupovi (ako se već hvali da je Hrvat) armiranobetonski, a ne armobetonski, uz nejasno značenje glagola poštivati u ovome kontekstu. Važnija je poanta te njegove izjave. Ona opisuje ukratko stupove HDZ-ovog totalitarizma, pokazuje da HDZ-ovu totalitarnu zgradu drže: 1. Sveučilište u Mostaru, koje je pod direktivom Partije; 2. tzv. HAZU BiH, čiji je osnivač i član predsjednik Partije, a predsjednik Manipulatorov čovjek od povjerenja; 3. tzv. Hrvatski narodni sabor, koji je opet simbolički i faktički identificiran s Partijom; 4. Crkva, koja je po običaju desna ruka Partije i glavni duhovni oslonac nacionalističke ideologije krvi i tla.

U svemu ovome najviše ispaštaju oni vrijedni studenti kojima je iz materijalnih ili nekih drugih sličnih razloga Sveučilište u Mostaru jedini mogući izbor. Oni su ipak najveće žrtve ovoga neozbiljnoga sveučilišta i zaslužuju puno više od ove nove “kumrovečke škole“.

Prometej.ba | 25.09.2014.

Franjo Š.