Izvanredne Božje intervencije: U prvom razdoblju zatočeništva hrabri i stoički stav generala Kordića pred svojom sudbinom bio je obojen prije svega domoljubljem. „Moj muž, premda je uvijek bio vjernik katolik te je dolazio iz vrlo pobožne obitelji, doživio je u Hagu svoje obraćenje. Bolje rečeno, bio je to proces. Imao je vrlo snažna duhovna iskustava. Radilo se o izvanrednim Božjim intervencijama“, rekla je Venera. (www.glas-koncila.hr)

***

Free guided tour po zagrobnom životu: Plakao sam kad mi je Isus pokazao Pakao! (govor Darija Kordića na Korizmenoj konferenciji u Remetama kod Zagreba na temu „Ljubav pobjeđuje”, 26.II.2015.)

***

I ne razmišljajući što i kako govorim: Govorio sam i ne razmišljajući što i kako govorim, riječi su same iz mene izvirale. Duh Sveti je progovarao iz ovoga hrvatskog uznika i na tribini. (Dario Kordić o povratku u Hrvatsku, Likaplus.hr, P.A.)

***

Hercegbosanski remake „Iskupljenja u Shawshanku“: Dario Kordić na tribini je govorio iz srca, držeći u ruci krunicu. Posvjedočio je kako je u zatvoru imao „susret s Bogom“, te je osjetio blisku prisutnost Krista u zatvoru. Tijekom svog boravka u zatvoru, svaki dan je u ranim jutarnjim satima molio. Svaki dan je škropio svetom vodom sobu i molio za sve zatvorenike i potrebne. Iznad kreveta je imao križ, a na stolu sliku Bogorodice Marije. (grude-online.info)

***

Prepoznaše ga po krunici u rukama: Svoje je probleme rješavao s krunicom u ruci, koju je također cijelo vrijeme držao dok je razgovarao s nama. Njegovo svjedočenje bilo je zaista tako potresno i snažno te je i nas još više osnažilo i učvrstilo u našem pozivu. Pri rastanku, Dario je preporučio sebe, svoju obitelj, hrvatski narod te cijelu katoličku crkvu u naše molitve. (s. Hijacinta Batinić, župa Brestovsko)

***

Preostaje da duhovno posvoji koje poginulo dijete iz Ahmića: „Dario je počeo puno moliti. Kao da je otkrio svijet molitve. Sjećam se da je od nekih redovnica iz Hrvatske dobio molitve za nerođenu djecu. Otada Dario svakodnevno moli za nerođenu djecu i žrtve pobačaja. On u molitvi učini duhovno posvojenje nekog djeteta u majčinoj utrobi koji se nalazi u opasnosti od ubojstva i onda kroz devet mjeseci moli za njega.“ (www.glas-koncila.hr)

***

Odreći se razuma u korizmi: Nakon svjedočenja Darija Kordića čut ćemo i kratke riječi njegove supruge Venere koja je također prolazila muke sa svojim sakramentalno vjenčanim mužem i djecom. Neka vam ovo slušanje u ovom korizmenom vremenu bude poticaj na još jedno duboko promišljanje vlastitog života i naših očekivanja od tog života. Slušamo Darija Kordića. (www.medjugorje-info)

***

Iz poslanice svetog Pavla hrvatskog Remećanima: Doživjelo se nešto slično onome što je doživio sveti Pavao pred Damaskom. Svjetlo je bilo toliko jako, toliko je bilo nevjerojatno, odmah me obuzeo osjećaj miline, da se događa nešto prelijepo, samo sam u sebi počeo Bogu zahvaljivati, slaviti (…) to je bilo u noć 12.4.1999. godine (govor Darija Kordića na Korizmenoj konferenciji u Remetama kod Zagreba na temu „Ljubav pobjeđuje”, 26.II.2015.)

***

26. prosinac, spomendan sluge Božjeg Darija: Hrvatski „sveti Stjepan“, Dario Kordić, mučenik i pokorni sluga Božji pokazuje kako se i u nepravednom uzništvu treba da drže istinski hrvatski domoljubi. (www.hrhb.info, Forum hrvatskih integralista)

***

Hercegbosanski Mojsije u šatoru sastanka: Za branitelje koji prosvjeduju ispred zgrade Ministarstva branitelja služena je misa za Božić. Misi je uz branitelje prisustvovao i Dario Kordić. (jutarnji.hr)

***

Sveta obitelj #1: Supružnike Veneru i Darija Kordića dijelila je udaljenost i visoki zatvorski zidovi, ali ih je tijesno povezivao zajednički rast u ljubavi prema Raspetom Isusu. Zajedno su rasli u vjeri i međusobno dijelili duhovna iskustva koja im je Bog darovao. „Često mi se događalo da mi je Dario govorio o nekim svojim osobnim spoznajama koja sam ja dobivala slušajući na duhovnim obnovama ili čitajući u duhovnom štivu. Znala sam da ga je Bog poučavao.“ (www.glas-koncila.hr)

***

Sveta obitelj #2: Puno puta je Katolička crkva proglašavala kompletnu obitelj svetom. Ja mislim da su Venera i Dario Kordi prošli ovozemaljski prag, oni su za mene sveti ljudi. (Marin Topić, www.pogled.ba)

***

Izmolio 25 godina robije od Gospe međugorske: 2004. kad mi se potvrđivala kazna sjećam se tada jednog detalja koji sam rijetko spominjao. (…) Molim se u sobi s krunicom i osjećam da bi kazna mogla otići nekih 2-3 godine dolje, jer su bile neke naznake, imali smo neke svjedoke, ovo-ono, ali ja sam u tom trenutku jedini put zavapio međugorskoj Gospi nešto što je intima, pa evo podijelit ću je s vama, tada sam zamolio Blaženu Djevicu Mariju, ako je predviđeno da moja kazna te dvije-tri godine ode, da mi usliši da mi kazna ostane 25 godina. (…) Molio sam ju tada jer nisam želio mrvice s tog stola svjetskih moćnika. (…) I tada se dogodilo čudo. Kazna je ostala ista. Molio sam Gospu i ona me uslišila. (govor Darija Kordića na Korizmenoj konferenciji u Remetama kod Zagreba na temu „Ljubav pobjeđuje”, 26.II.2015.)

***

Zaslužan za mali broj preživjelih Hrvata i države Hrvatske: Jer da nije bilo Darija ne bi bilo ni Herceg Bosne, a da nije bilo Herceg-Bosne ne bi bilo ni tog malog broja preživjeli Hrvata. Zasigurno ne bi danas bilo ni slobodne i neovisne Hrvatske, jer u tajnim srpsko muslimanskim pregovorima podijele Bosne i Hercegovine plan je bio presijecanje Hrvatske u Neumu i muslimanski izlazak na more, čime bi tako presječena Hrvatska lakše kapitulirala. (Vinko Đotlo, croportal.ba)

***

Zaslužan za opstanak Europske Unije: Dario Kordić je bio stup obrane euroatlantskih integracija, a to se tek sada vidi. (Marin Topić, www.pogled.ba)

***

Jedan datum, dvije nesreće: Koje li Božje milosti da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna svoje ponosno življenje započinje upravo na dan Svete Vukovarske žrtve, što je samo još jedan istinski znak Božje blizine Hrvatima u BiH, koju naša blažena hrvatska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić darova Svetom Ocu Papi na stalno čuvanje. (Dario Kordić, croportal.ba)

***

Džamija kao legitimni vojni cilj: Dokazano je na Haškom procesu da on zločin nije ni izvršio ni zapovjedio i da je džamija u Ahmićima bila legitimni vojni cilj. Dario nije čak ni ogorčen. (Mijo Tokić, Hrvatsko slovo)

***

San o uskrsnuću Herceg-Bosne: „Kao što je Krist krvario za nas, vjerujem da će doći do uskrsavanja Herceg Bosne“. (Dario Kordić, hkv.hr, Portal hrvatskoga kulturnog vijeća, 12.10.2014.)

***

Ostao sam bez komentara: Dario je Novi zavjet, a politika je više Stari zavjet. (Marin Topić, www.pogled.ba)

Prvi dio Skromni prilozi beatifikaciji sluge Božjega Darija Kordića #1

Skromne priloge skupio i komentare (boldirano) osmislio: Prometej.ba

Kraj. Nema dalje