Komplikovan je ovo svijet. I gadost mu je sve komplikovanija.
Pogađajte, recimo, ko je nakon terorističkih napada u Briselu rekao ovo:

Užasne scene pogibije nevinih ljudi se nastavljaju. Danas je meta napada terorista bio Brisel, sjedište NATO-a. Da li je došlo vrijeme da svjetski moćnici priznaju da je "zabadanje nosa" u stvari drugih naroda i drugih kultura, kao i besprizorno otimanje njihovih prirodnih resursa, proizvelo ovako masovnu pojavu terorizma? Suočeni sa apsolutnom vojnom nadmoćnošću "demokratizatora", nesrećni narodi sjeverne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka su se, na žalost Čovječanstva, opredijelili za fanatizam i terorizam kao vid otpora. A, ceh plaća uglavnom Evropa...?

Neki evropski ljevičar? Neko upućen u postkolonijalne studije, sa nekog evropskog univerziteta?

Ma jok. Na svom Facebook profilu, sve sjedeći u Podgorici, to objavio Slaven Radunović, visoki funkcioner u partiji četničkog vojvode Andrije Mandića.

ZELENO PREDZIĐE TRANSFERZALE

Jeste: da nije ljevičar moglo ga je odati ga ono „svjetski moćnici“ (Slobina škola borbe protiv miješanja u „naše unutrašnje stvari“) i „demokratizatori“ (Mladićeva škola antiglobalizma). Ali ovdje je riječ o drugom.

Zašto čovjek iz putinovske, partije koja do danas odbija osuditi genocid u Srebrenici, najednom pokazuje veliko razumijevanje za ISIL, razumijevanje koje je, više puta, emitovao i Amfilohije Radović? Šta spaja pravoslavne putinacionaliste i ISIL?

Radunović i njegova partija čvrsto stoje na tekovinama boraca protiv „Zelene transferzale“. Sjećate se tog velikog narativa ovdašnjih fašista? Kako su se predstavljali kao „predziđe kršćanstva“ (hrvatska verzija), brana koja će Evropu odbraniti od islama koji u središte hrišćanskog svijeta pokušava penetrirati „Zelenom transferzalom“ (srpska verzija istog)?

Šta sada rade naši branioci hrišćanstva? Eno ih, raduju se svakom muslimanu koji kao izbjeglica stiže u Evropu, onu istu koju su od prodora islama štitili u Srebrenici. Tako Evropi i treba, kad je izdala hrišćanske vrijednosti i nas, koji smo branili hrišćanstvo koje je napustila, vele. Zelena transferzala sada ima drugo ime: Balkanska ruta.

Tako dolazimo do onoga što spaja ISIL i naše misli-globalno-kolji-lokalno antiglobaliste: prije svega, genocid. Pravoslavni srpski fašisti počinili su genocid u Bosni. ISIL je, pak, počinio genocid nad hrišćanima, šiitima i svim ostalim manjinama kojih se uspio dočepati. I sva atiglobalistička, antikolonijalna i ina retorika to ne može sakriti. Spaja ih, ne manje čvrsto, i mržnja prema prosvijećenosti i njenim tekovinama. Nje se, prosvijećenosti, užasavaju više od bilo čega drugog. No to je priča koju ćemo vam ispričati neki drugi put...

ISTORIJSKI RAZLOZI ZA GENOCID

Svakako ste primijetili: kad god neko počini genocid, pozove se na velike, istorijske razloge. Pa genocid počini iz „pozicije žrtve“. Srbi su u Bosni genocid počinili tvrdeći da su žrtve petstogodišnje turske okupacije. ISIL genocid vrši kao „žrtva“ hrišćanstva, zapadnog imperijalizma, kapitalizma, demokratije, liberalnih vrijednosti... I jedni i drugi genocid su počinili kao vid „otpora imperijalizmu“: Srbi - turskom, ISIL – američkom i evropskom.

Srpski fašisti devedesetih, baš kao i ISIL danas, svoju velikodržavnu i imperijalnu politiku predstavljali su kao antiimperijalni refleks. Sve se boreći protiv blaženopočivše Otomanske imperije i američkog imperijalizma, srpski su fašisti bili naumili stvoriti Veliku Srbiju. Sve se boreći protiv američke liberalnokapitalističke imperije i njenih užasa, ISIL je naumio stvoriti veliku umma al-islāmiyya-državu koja će osvojiti čak i Vatikan, stari islamski grad.

Jedni: svi Srbi u jednoj državi. Drugi: svi muslimani u jednoj državi.

Itakodaljeitome slično.

Mislim da ste razumjeli šta sam vam htio reći.

Tekst prenosimo s portala zurnal.info