______________

 

Zvao me neki dan u dva iza ponoći Kožo da mi ispriča dnevnik. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic ili televizijski dnevnik.


Elem, prošlog petka televizija prekinula program da javi kako Bosni i Hercegovini prijete katastrofalne poplave, u zeničkom naselju Lašva i općini Doboj-Jug započela je evakuacija stanovništva, u Gradačku, Srebreniku, Kladnju i Brčkom proglašeno je vanredno stanje, a dramatično je i u samome Sarajevu: vodostaj Miljacke najviši je u posljednjih deset godina, a najkritičnije je, veli televizija, na području Ilidže, gdje je usred rasta vodostaja Bosne, Željeznice, Dobrinje i Kasindolskog potoka već poplavljeno stotinjak kuća i industrijskih pogona.


Toliko o poplavama, poštovani gledatelji, a kad smo već kod Ilidže, u velikoj Sali hotela Terme danas, drugoga dana Sarajevo Business Foruma, održana je panel-diskusija na temu Regionalni potencijali u energetici. „Postoje veliki resursi koje nismo koristili posljednjih dvadeset godina“, rekao je u svom izlaganju federalni ministar energetike Erdal Trhulj, podsjetivši na ocjenu kompanije International Finance Corporation kako Balkan ima vodene potencijale za tri i pol milijarde dolara investicija. „Možemo reći da u Bosni i Hercegovini ima previše vode“, zaključio je ministar Trhulj. „U tom pogledu BiH je raj za investitore.“


Svakakve budalaštine, eto, čovjek može očekivati u Bosni i Hercegovini, ali da je s „previše vode“ ta zemlja „raj za investitore“ – u trenutku kada televizija javlja da se Bosna davi u poplavama, da je situacija u Sarajevu najkritičnija upravo na Ilidži – Mujo i Suljo, da je kojim slučajem jedan od njih ministar energetike, ne bi izjavili niti u vicu s Amerikancem, Rusom, plavušom i napušenim zekom, a kamoli na forumu biznismena u hotelu na Ilidži, dok građani dolje pod prozorom grozničavo pune vreće s pijeskom, otčepljuju prolazak pod mostovima i panično mašu helikopterima.


Sedam dana je prošlo, poplavilo od tada pola Balkana, izginuli deseci ljudi, uništene stotine hiljada kuća, postala Bosna pakao za Bosance, pa se u međuvremenu nekako i zaboravilo da je takva „raj za investitore“, akvapark sa trista čuda, tri hiljade vodenih atrakcija i tri milijarde dolara potencijala. Zaboravilo se to i onda kad se u općoj histeriji stalo tragati za uzrocima najgorih poplava u pisanoj historiji ovih prostora.


Jedni su tako uvjeravali kako je vodenu kataklizmu u najboljoj starozavjetnoj tradiciji poslao Gospod Bog, razjaren najavljenom Sodomom, Gomorom i gay-paradom u Beogradu, drugi su za sve optuživali samog Đavla – časopis Aura nepogrešivo je na fotografiji jednog odrona prepoznao lik Šejtana, neki su portali javili kako je u Željeznom Polju samo šehidsko mezarje, Subhanallah, ostalo netaknuto, a Avaz je mrtav-hladan objavio i senzacionalnu vijest kako je u jednoj potopljenoj i razorenoj kući na jezeru Modrac neoštećen i suh ostao samo Kur'an – a treći razumniji i trezveniji, pokazivali su prstom dalekovode i bandere, optužujući za katastrofu HAARP, zloglasni američki program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije, koji pomoću tajne mreže svojih antena mijenja klimu i organizira na Balkanu prirodne katastrofe. Sve dok se na kraju nije stidljivo javila i grupa znanstvenika iz hrvatskog Hidrometeorološkog zavoda, sa fantastičnom tezom kako su za nezapamćene poplave odgovorne obilne kiše koje su padale više od mjesec dana.


Eh, da mi je netko na vrijeme, recimo u osnovnoj školi – dok smo učili kondenzaciju, ionizaciju i kumulonimbuse, sve sanjajući astronautske skafandere – rekao da će globalna kompjuterska mreža za četrdeset godina služiti da temeljito oglupjelom čovječanstvu senzacionalno otkrije kako poplave nastaju kad se otapa snijeg i padaju kiše!


rtl ph

(fotografija: rtl.hr)


Nije međutim, pitanje otkud poplave na Balkanu, već otkud štete od tih poplava. Zato, shvatili ste, zgodno dođu kojekakvi Bogovi, Šajtani, chemtrailsi i poludjeli znanstvenici iz filmova o Jamesu Bondu. Ako su, naime, poplave zaista Božje djelo, štete od poplava – kaže stara hidrometeorološka – isključivo su djelo čovjeka. Istog onog koji i zemlju i zrak i vodu vidi samo kao potencijale od milijardi dolara i resurse za ulagače. Optimistu, poznata je stvar, poluprazna čaša vode zapravo je napola puna, a vodeni džehenem ustvari džennet za investitore.


Otkrilo se tako da brane po Srbiji nisu kolabirale zbog gay-parade, već zbog dvadeset godina izvlačenja para iz sumnjivih poslova lokalnih političara i biznismena, otkrilo se da nasip na Savi kod Rajeva Sela nije pukao jer je HAARP naciljao Balkan, već zato što su beskrupulozni hrvatski građevinari tu vadili šljunak, otkrilo se na kraju i da Bosna i Hercegovina nema „previše vode“ samo zato što se ukazao Šejtan, već i zato što u budžetu Federacije BiH za 2014. godinu, u stavci „prevencija, zaštita i spašavanje od prirodnih nesreća“, stoji točno nula zarez nula maraka, i što je federalna Vlada samo dva-tri mjeseca prije kataklizme s računa Civilne zaštite povukla trideset šest milijuna maraka kako bi sebi podijelila plaće i dnevnice.


Najzad, ni one katastrofalne suše prije dvije godine nisu nas poharale zbog gay-parade ili HAARP-a, već zato – kako je precizno tada ustanovio Holger Kray, šef Svjetske banke za poljoprivredu i ruralni razvoj – što je „sustav navodnjavanja i odvodnje bivše Jugoslavije, u svoje vrijeme jedan od najrazvijenijih na svijetu, u dvadeset godina sistematski i nepovratno uništavan“.


Je li, međutim, i do kraja uništen? Vjerovali ili ne, još nije. „Postoje veliki resursi koje nismo koristili posljednjih dvadeset godina“, podsjetit će gospodu biznismene ministar Trhulj.


Zato danas, eto, imate raj za investitore, kojekakve konjokradice, političke uhljebe, trgovce nekretninama, građevinsku mafiju i bjelosvjetske mufljuze koji će ono „previše vode“ pakirati u bočice od pola litre i prodavati vam po dvije marke, a od novca za brane i nasipe graditi sebi dvorce u kojima ćete ih dvoriti i zabavljati.


U „raju za investitore“, naime, vama je namijenjena uloga džennetskih hurija.


| Tekst je napisan za Oslobođenje i objavljen u Oslobođenju, 22.05.2014. |