Marija se porodila 13 dana pre termina, pisali bi današnji tabloidi. Zatim bi se dohvatili priče: Skandal neviđenih razmera! Marija tvrdi da dete nije Josifovo! A onda bi se prisetili ko je ipak najvažniji u toj temi: Isus rođen u skromnoj radničkoj porodici (zanatlija i domaćica!) baš kao i naš predsednik (dobrostojeće državne firme!), pili vodu iz istog potoka jer roditelji nisu imali para za sok. Pa bi prešli na svakodnevne teme: Počinje novo računanje vremena, danas nulta godina; da li se vraća služenje vojnog roka; predsednik zagrmeo; poslanici traže izmene ustava da se omogući doživotni mandat…

Ono što se ne bi pojavilo, čak ni pod oznakama „strogo poverljivo“, „ekskluzivno saznajemo“, „procurelo u medije“ jeste da su i bog i Isus bili levičari a ne nacionalisti. Bog je čak i raj zamislio socijalistički: svakome prema potrebama (šta, treba ti društvo, eve ti Eva) i od svakoga prema mogućnostima, samo ne diraj plodove sa drveta spoznaje. Posle je digao ruke, umesto raja nastao je kapitalizam, bratsku ljubav zamenila je surova konkurencija i zemljoradnik je ubio stočara.

Isus je propovedao jednakost, ravnopravnost, prihvatanje različitosti. Mada nije znao visokoparne reči, govorio je o inkluzivnosti (dajte mi invalide i one sa poteškoćama u razvoju, rekao bi danas), nije diskriminisao žene niti smatrao da one nisu dostojne obrazovanja. Da je imao današnje sveučilište, Marija Magdalena bi mu bila pravi asistent, a prostituciju svakako ne bi stavljao u pogrdan kontekst (za razliku od današnjih poslanika).

Prvobitna hrišćanska načela nisu imala disklejmere. Mojsije nije svetu preneo: Ne svedoči lažno na bližnjega svojega osim ako će ti to doneti političku korist ili smanjenje kazne. Niti je rekao da je božija zapovest: Ne kradi osim ako si baš u prilici a i treba ti nešto tuđe koje inače, po desetoj zapovesti, ne treba ni da poželiš. Nije nam bog poručio: Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti osim ako su političari na vlasti pa ti je to isplativije.

Ni smrtni gresi ne dolaze sa napomenom da ih se treba kloniti osim ukoliko ti baš ne prijaju toliko da moraš biti lakom i srebroljubiv. Ne ubij je ne ubij. Ne – ne ubij osim ako je druge vere, nacije, drugog pola, roda, pa ti to iz nekog razloga vređa tvoja tankoćutna uverenja. Ljubi bližnjeg svog nema opasku koja pobliže opisuje bližnjeg niti objašnjenje da ti bližnji ne sme biti onaj ko navija za drugi fudbalski klub ili govori ijekavicom ili klanja umesto da se krsti ili se krsti ali prvo levo pa desno… Ako levo i desno i ima ikakve veze sa verom, onda je ta veza samo u tome da su sve religije začete kao levičarske a da su desničari obični foliranti koji su veru posle preuzeli i zloupotrebili iz niskih pobuda. Koje su, dakako, smrtni gresi.


Nadežda Milenković, Peščanik.net