Uz tvrdnju da Vijeće naroda RS “nije daytonska i ustavna kategorija” te da se zlorabi od Bošnjaka, najavio je da će u idućem razdoblju izaći s prijedlogom da se preispita postojanje spomenutoga Vijeća.

- Jedna od mogućnosti je i novi ustav u kojem bi se isključila bilo kakva uloga tog vijeća. Znači nova ustavotvorna skupština u RS koja bi mogla donijeti novi ustav RS, kazao je Dodik novinarima u B. Luci.
 
Amandmane na Ustav RS, kazao je, nametnuo je bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i to, po Dodikovim riječima, nije bila politička volja Republike Srpske.
 
Podsjetimo, amandmani i Vijeće o kojem govori Dodik odnose se na praktičnu provedbu odluke Ustavnog suda BiH koji je presudio da su sva tri konstitutivna naroda (Hrvati, Bošnjaci i Srbi) konstitutivni na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Iako se provedba odluke o konstitutivnosti proteklih godina uglavnom svela na formu, eventualne promjene Ustava RS o kojima govori predsjednik manjeg bh. entiteta, mogle bi voditi ka tome da Hrvati i Bošnjaci i formalno postanu manjinski narodi u RS.

 

Hrvatska riječ