Sjećate li se Filipa Drače, onog studenta Filozofskog fakulteta koji je početkom godine na postolju spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu sprejem nacrtao srp i čekić, pa je policija digla cijelu javnost na noge tražeći pomoć građana da ga uhvate? Kako su mediji spremno izvršili svoju građansku dužnost i pokrenuli hajku na tada još nepoznatog počinitelja, Drača je vrlo brzo ‘lociran, uhićen i transferiran’.

Pet mjeseci kasnije, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je protiv njega optužnicu tražeći ni manje i ni više nego deset mjeseci zatvora uz uvjetni rok od tri godine. Draču terete da je počinio ‘kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari, za što je predviđena kazna do dvije godine zatvora’. U ovom slučaju DORH je prikupio ni manje ni više nego 34 dokazna materijala na više od stotinu stranica sudskog spisa, uključujući mobitel, odjeću i obuću, premda je Drača još prilikom ispitivanja priznao krivnju. DORH ga tereti da je imao izravnu namjeru da počini kazneno djelo pa da je upravo zato nabavio sprej, došao do spomenika, nacrtao srp i čekić, pa se vratio nakon par minuta kako bi ga podebljao i fotografirao.

- Optužnica koja je podignuta protiv mene ima stanovitih rupa; tereti me se za oštećenje tuđe stvari, ali pri tome se mora jasno odrediti kome pripada ta tuđa stvar i kolika je točno šteta. Koliko znam, postoje poteškoće: spomenik koji sam ukrasio službeno ne pripada nikome, odnosno vlasništvo nije određeno crno na bijelo. Osim toga, nisam počinio doslovno nikakvu štetu koja bi se dala novčano odrediti jer se novac ionako troši na održavanje spomenika, postojala za tim potreba ili ne. Ipak, sumnjam da ću proći posve nekažnjeno, to bi postavilo presedane koje tuđmanofili ne bi željeli - kaže Drača za Novosti.

DORH, naime, nije dostavio dokaze da spomenik pripada Gradu Zagrebu niti to može učiniti s obzirom da još nije upisan u zemljišne knjige. DORH, uz to, ne navodi visinu materijalne štete koju je Drača počinio crtajući grafit te ne spominje činjenicu da Grad Zagreb za potrebe održavanja spomenika godišnje paušalno izdvaja 3 milijuna kuna Ljevaonici umjetnina Ujević i Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, bez obzira ima li na njemu štete, tako da je uklanjanje grafita već ukalkulirano u gradski proračun. Drača se također brani činjenicom da nije, kako tvrdi DORH, kazao da bi bio oprezniji da je znao da je crtanje grafita kazneno djelo, nego da ne bi niti crtao da je znao da ga je moguće kazneno goniti.

- Malo mi je žao što sam to napravio, ali samo zbog toga što sam se našao u problemima. Vjerojatno ne bih šarao da sam imao posljedice na umu. Ali nije mi žao ako sam uvrijedio nekoga kome je stalo do predsjednika i njegovog glupog kipa, to me ne zanima. Nisam načisto o tome što da mislim ili osjećam glede toga; djelomično sam se veselio zatvoru jer to zvuči kao zanimljivo iskustvo, ali očito je da i nerobijanje ima svojih prednosti. Baš sam se naložio kako ću u zatvoru čitati Dostojevskog, Berđajeva i Bibliju i kako će to biti odlična priča, ali možda ipak neće - kaže ironično Drača.

Za razliku od ovog slučaja u kojem je policija pokazala iznimno visoku volju da nađe počinitelja, primjer šaranja i uništavanja plakata SDSS-a po više hrvatskih gradova govori drukčije. Koliko je poznato, nijedan od nepoznatih vandala koji su propagirali govor mržnje još nije pronađen. Pitali smo Policijske uprave u Splitu, Zagrebu i Rijeci za rezultate istrage. Do isteka rokova za ovaj broj Novosti dobili smo odgovor samo iz PU primorsko-goranske u kojem kažu ono svoje uobičajeno: da provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja.

Goran Borković, Portal Novosti