Slabljenje države


- Sve  više Bošnjaka misli da je vrijeme da se kaže da je Bosna zemlja Bošnjaka i ostalih koji je vole i prihvaćaju kao svoju jedinu domovinu i državu te da su spremni boriti se za jedinstvenu i suverenu bosansku državu kao što su Poljaci spremni boriti se za svoju Poljsku, Mađari za svoju Mađarsku, Srbijanci za svoju Srbiju, Hrvati za svoju Hrvatsku, Danci za Dansku – poručuje reis Cerić i dodaje da su svi napadi koji se događaju u funkciji “slabljenja do uništenja bosanske države, a time bosanskog, odnosno bošnjačkog naroda”.


-  Bosnu stalno treba predstavljati kao “ničiju zemlju” oko koje se svađaju dva njezina susjeda i rade joj o glavi, kaže reis i podvlači:


- Treba pokazati da Bosna nema “domaćina”, da njezina kultura nema “vlasnika”, da njezina vjera “nije poželjna”, da je njezina sloboda “opasna”, a njezina neovisnost “neodrživa” te da joj treba “tutor” koji će je stalno udarati po glavi da ne bi ustala, da se ne bi osvijestila, da ne bi napredovala i da ne bi bila samosvjesna.


I, naravno, to nije sve, on, pojednostavljeno rečeno, ne prihvaća ni ime države Bosna i Hercegovina jer kaže:


- Bosna je država, a Hercegovina je pokrajina kao što je i Sandžak pokrajina u Srbiji i kao što je Dalmacija pokrajina u Hrvatskoj... Razumljivije je da se za Srbiju kaže “Srbija i Sandžak”, a za Hrvatsku “Hrvatska i Dalmacija”, nego za Bosnu “Bosna i Hercegovina” zato što su mnogo veće povijesne, geografske i kulturološke razlike između Srbije i Sandžaka, Hrvatske i Dalmacije, nego između Bosne i Hercegovine. Pa zašto se onda samo oko bosanske države prave takve jezičke i druge podjele?, pita se reis.Nema novog mandata


- Nije nikakva novost da reis Cerić često ima običaj prekrajati mnoge činjenice, slati zapaljive poruke i svoju funkciju vjerskog poglavara pretvarati u funkciju političkog lidera. Dojam je da je sada otišao  korak dalje, a zbog čega, moglo bi uskoro postati jasnije. Naime, on, kako sada stvari stoje, ne može dobiti novi mandat reis-ul-uleme. Ustav Islamske zajednice u BiH se mijenja i prema novim odredbama koje će Sabor usvojiti, odbačene su inicijative da se uvede mogućnost izbora reisa na doživotni mandat, nego se trajanje funkcije reisa ograničava na maksimalno dva uzastopna mandata. Osim toga, najavljena je i nova odredba po kojoj reis ne može biti mlađi od 40 i stariji od 60 godina. Po obe ta osnove, Mustafa Cerić se ne može ni kandidirati – privodi se kraju njegov drugi uzastopni mandat, a u veljači je napunio 60 godina života.


On će, nakon izbora za novog reisa koji bi se trebao održati u listopadu, dobiti ured u Rijasetu i sve što mu je potrebno za rad, s tim što će mu Sabor Islamske zajednice u BiH odrediti čime će se baviti. To, izgleda, ne može zadovoljiti njegove ambicije da bude lider svih muslimana u BiH, ali i njegove želje o kojima se svojevremeno javno puno govorilo – da bude europski muftija sa sjedištem u Bruxellesu, dakle lider svih muslimana Europe. Zbog svega toga, ali i skretanja pažnje na neke druge stvari, reis Cerić dodatno sada “pali strasti” nesporno svjestan što iz svega toga može izići.


Pravo Bošnjaka na dom, domovinu, državu, naciju, jezik, vjeru, kulturu, slobodu i neovisnost je bosansko pitanje “biti ili ne biti”. Sadašnja generacija Bošnjaka, mislim na duhovnu, intelektualnu, akademsku i političku elitu, nema pravo na izdaju, nema pravo svojim potomcima ostavljati dugove koje će plaćati genocidom – kaže reis Cerić. Istovremeno, on podvlači da je “pogrešno misliti da danas bošnjački narod nema potrebu za snažnim i odvažnim vođama poput nekih iz prošlosti, a trenutačno bošnjačko i bosansko vodstvo izaziva našu zabrinutost”.


fahro

Svoje političke ciljeve društvo okupljeno oko Mustafe Cerića namjerava ostvarivati preko tzv. Saveza za bolju budućnost BiH, pošto SDA - bar dok je Tihić glavna figura u njoj - neće moći upregnuti u ta kola. Zato je svaki glas za SBB, na bilo kojem nivou, glas protiv Bosne i Hercegovine i protiv bošnjačkog naroda. Isto tako, svaka marka za Dnevni avaz, koji je vlasništvo Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, jest marka protiv Bosne i Hercegovine. (komentar: Prometej.ba)Politički program


U svemu je posebno bitan njegov stav koji se tiče regije budući da se u zahtjevima za bošnjačkom državom ne ograničava samo na Bosnu i Hercegovinu:


- Zar ne vidite da su jedino Bošnjaci na Balkanu “ničiji” narod! Bošnjaci su jedina nacionalna grupa o kojoj nijedna država ne vodi brigu, ni povijesno ni konstitutivno, ni kulturno ni jezički – nikako! Bošnjaci na Kosovu, u Makedoniji, u Albaniji, u Srbiji, u Hrvatskoj, u Crnoj Gori, pa i u Turskoj, prepušteni su sami sebi, o njima se nitko ne brine, ovise o milosti i nemilosti svakog pojedinog režima koji ih obmanjuje tražeći od njih da se odreknu osnovnih ljudskih prava, kaže reis i naglašava:


- Bošnjaci su autohtoni narod koji ima prirodno pravo na sve što imaju drugi narodi u Europi, uključujući svoju nacionalnu državu... Bošnjaci moraju napraviti svoju mapu puta za sigurniju budućnost koja nije ni žalom opčarana ni žalbom zamračena!, naglašava reis Cerić.


Može li se sve ovo što govori reis Cerić nazvati samo porukama ili se radi o njegovom ozbiljnom političkom programu? Prije će biti da je riječ o ovom drugom i vjerojatno  neće proći puno vremena da se  potvrdi da je riječ o opasnom programu. Opasnom tim prije i utoliko više što uspostavljanje nacionalne države Bošnjaka podrazumijeva  podjelu države Bosne i Hercegovine, odnosno secesiju na čemu odavno inzistiraju aktualne vlasti Republike Srpske.  Sasvim sigurno to bi izazvalo i  eksploziju nacionalističkog balkanskog bureta baruta. Ne treba posebno naglašavati da su Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, i najodgovorniji za budućnost ili kraj ove države koja je i hrvatska i bošnjačka i srpska i svih ostalih koji u njoj žive.Izostale reakcije


Zanimljivo je da, makar jučer do podne, nijedna politička stranka nije reagirala na izjave, stavove i zahtjeve reisa Cerića. Inače, Sulejman Tihić, predsjednik SDA, najjače bošnjačke stranke u BiH, ranije je priopćio  stav koji je potpuno suprotan onom koji zastupa poglavar Islamske zajednice u BiH:


Nacionalni interes Bošnjaka je država Bosna i Hercegovina. SDA se zalaže za državu ravnopravnih naroda, a ne za bošnjačku državu.


Piše: M. Osmović | Dnevni List