Krajem jula ove godine, društvena mreža Tviter ukinula je više od 7000 naloga povezanih sa teorijom zavere QAnon. Prošlog četvrtka, 20. avgusta, kompanija Fejsbuk povukla je sličan potez uklonivši više od 790 grupa, 100 stranica, 1500 reklama, i postavljajući dodatna ograničenja na skoro 2000 grupa i 450 stranica. Osim na svojoj glavnoj društvenoj mreži, uvedene su i izvesne restrikcije na više od 10.000 naloga društvene mreže Instagram.

Sve ove akcije usmerene su na naloge koji su povezani sa QAnon teorijom zavere, koja kao centralnu ima tvrdnju o postojanju globalne satanističko-pedofilske zavere "države u senci", a kojoj se pridružuju elementi mnogih drugih teorija zavere (vidi "Vreme" 1543). Ovoj globalnoj zaveri se, po verovanju pristalica, aktivno suprotstavljaju Tramp, neimenovani oficir američke vojske Q i njegovi saborci u raznim organima američkih vlasti, QAnoni. Tviter i Fejsbuk su se odlučili na ovaj korak zbog uloge koju su pobornici QAnon teorije imali u promovisanju videa Plandemic, koji sadrži veliku količinu dezinformacija o trenutnoj pandemiji kovida-19, a popularan je u mnogim zemljama uključujući Srbiju.


POČETAK I IDENTITET

Praistorija"pokreta" QAnon počinje 2016. godine kada tokom oktobra Vikiliks objavljuje mejlove Džona Podeste, tadašnjeg šefa kampanje Hilari Klinton. Korišćenjem navodnog šifrarnika pedofilskog slenga, korisnici portala 4chan, popularnog u to vreme među desničarskim ekstremistima, dolaze do zaključka da je izvesni pica restoran u Vašingtonu mesto odigravanja pedofilsko-satanističkih orgija, a da u njima učestvuju neka od najpoznatijih imena američke politike i sveta zabave, koji su funkcioneri ili simpatizeri Demokratske partije. Po ugledu na čuveni skandal Votergejt, ova zavera će dobiti ime "picagejt" (Pizzagate) i postaće jedna od najpopularnijih dezinformacija tokom predsedničkih izbora u Americi 2016. godine.

U oktobru 2017. 4chan korisnik koji se predstavlja kao Q Clearance Patriot je objavio poruku koja najavljuje hapšenje Hilari Klinton 30. oktobra između 7.45 i 8.30 časova. Ovo će biti prvi od mnogih Q-ovih postova. O identitetu samog Q-a postoji više pretpostavki među njegovim sledbenicima. Jedna se zasniva na njegovom imenu, pa se pretpostavlja da je oficir američke vojske sa Q bezbednosnim ovlašćenjem američkog Ministarstva za energetiku. Odnosno, da je u pitanju oficir postavljen na zadatke vezane za nuklearni arsenal.

Do danas je ova osoba ili osobe objavila skoro 2000 kriptovanih poruka, koje zajedno čine QAnon, čije ime asocira na religijske kanone. Za razliku od drugih teorija zavera, Q objavljuje vrlo nerazumljive poruke pa čak i samo nasumične nizove brojki i slova. Njegovi sledbenici ih često nazivaju proročanstvima i trude se da ih dešifruju, za šta postoje i specijalizovani kompjuterski programi. Iako je ponekad Q vrlo specifičan u svojim predviđanjima, neostvarivanje istih smatra se dovođenjem u zabludu protivnika. U nekim od poruka koje je objavljivao, Q je pominjao i svoje istomišljenike u državnom aparatu SAD. Njih naziva QAnonima, po ugledu na popularni Anon žanr teorija zavera, kao što su bili CIAAnon, FBIAnon i drugi.

S obzirom da se QAnon razvio iz picagejta, teorije zavere koja je bila uperena prema Trampovim političkim protivnicima, ne čudi politički karakter i popularnost među pristalicama aktuelnog predsednika SAD. Zabrinjava činjenica što su neki na vrlo visokim funkcijama. Najpoznatiji je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Majkl Flin, koji je objavio video kako polaže zakletvu koju završava sloganom QAnona "Kuda idemo jedan, idemo svi" (Where we go one, we go all).

Osnovna premisa ove teorije je postojanje globalne satanističko-pedofilske organizacije na čijem čelu se nalaze javne ličnosti liberalnog političkog establišmenta. Zbog kriptičnosti poruka koje Q objavljuje, na ovu teoriju zavere su se nakalemili i elementi mnogih drugih zavera. Pre svih o postojanju "države u senci", neformalnog skupa državnih činovnika, oficira vojske, bezbednosnih službi, pojedinaca iz sudstva, kriminalnog miljea i sveta biznisa i zabave koji iz senke upravljaju SAD zarad nekakvih pokvarenih ciljeva. Borba protiv ove skupine postala je "pravo" značenje Trampovog obećanja da će "isušiti močvaru".

Jedno od bizarnih verovanja QAnona tiče se postojanja tajnih tunela ispod njujorškog Central parka, u kojima se kriju takozvana "deca krtice" koja se koriste u satanističkim ritualima. A sam Q je najavljivao objavljivanje video-snimka na kom Hilari Klinton odseca lice jednom detetu. Osim bizarnosti, QAnon obuhvata i mnoge druge upitne stavove koji su prisutni na pozornici američke krajnje desnice – na primer, elemente antisemitizma, po kojima iza "države u senci" stoji globalistička kabala Sorosa i jevrejske porodice Rotšild, koji pokušavaju da uvedu Novi svetski poredak i globalnu autoritarnu vladu, uz standardni arsenal kvazireligijskih teorija o obožavanju Baala i prinošenje krvnih žrtvi. Javljaju se i elementi homo i transfobije, teorije o HAARP-u, kemtrejlovima i pseudoestrogenima koji imaju za cilj smanjenje plodnosti muškaraca i njihovo pretvaranje u homoseksualce. U isti koš spada i teorija o "pravom" identitetu bivše prve dame SAD, Mišel Obame, verovanje da je ona u stvari Majkl, pa je mnogi od milošte nazivaju Veliki Majk.


QANON U SRBIJI

Širenje QAnon teorije zavere van granica SAD, pa i u Srbiji, desilo se pre svega kooptiranjem "globalnih" teorija zavere. Prvenstveno kroz antivakcinaško propagandni film Plandemic, koji promoviše dezinformacije o pandemiji kovida-19 i priključene teorije zavere o SZO koja podmićuje razne svetske državnike zarad proglašavanja lažnih epidemija, kao i uvek popularne teorije o čudotvornom leku MMS, koji leči sve. Takozvani čudotvorni mineralni suplement (miracle mineral suplement) je opasna mešavina natrijum-hlorita, aktivne supstance varikine.

QAnon u Srbiji je veoma popularan među zagovornicima antiglobalističkih i antivakserskih teorija zavera. Na prvi pogled, začuđuju njihovo prorusko opredeljenje i nespojivost sa poštovanjem lika i dela američkog predsednika, mada se to da lako objasniti činjenicom da oni Trampa ne vide kao deo američkog establišmenta, već naprotiv, kao borca protiv "globalne hegemonističke Kabale" koja preti da uništi sve suverene nacionalne države i koja upravlja "državom u senci" Amerike. Ruskog predsednika Putina takođe vide kao borca protiv globalizma, i kao takvog, prirodnog saveznika Trampu. Ne iznenađuje što se QAnon u Srbiji širi među pristalicama političkih opcija koje su zagovornici antiglobalizma i protivnici vakcinacije, a protivnici vlasti SNS.

Ono što svakako iznenađuje je da u Srbiji stavove QAnona prenose portali medija sa nacionalnom frekvencijom, a ne samo oni koji se dovode u vezu sa lažnim vestima i teorijama zavere. Tako je portal televizije Hepi u aprilu ove godine objavio nekoliko članaka u kojima se tvrdi da poznata umetnica Marina Abramović za podmlađivanje koristi adrenohrom, oksidisanu formu adrenalina koja se navodno dobija iz krvi seksualno zlostavljane dece, kao i bizarne tvrdnje o njenom učestvovanju u pedofilsko-kanibalističkim pirovima zajedno sa mnogim poznatim licima svetske estrade, od bivše Plejbojeve "zečice" Pamele Anderson do pevačica Ledi Gage i Gven Stefani.

Iako su Fejsbuk i Tviter uklonili dosta naloga koji šire teoriju zavere QAnon, u svetu je rasprostranjeno mišljenje kako to neće vidno uticati na njenu popularnost, pre svega zato što su glavni izvori informisanja njenih poklonika odavno migrirali na stecišta krajnje desnice. U najgorem slučaju, pokušaj zabrane može dovesti do njene veće popularizacije s obzirom da bi osnovni dokaz postojanja zavere bilo gušenje informacija o istoj. Sticajem okolnosti, ove dve kompanije vrlo nehajno tretiraju sadržaj koji nije na engleskom jeziku. Grupe u kojima se raspravlja o epidemiološkim maskama kao brnjicama, zaveri vanzemaljaca Reptilijanaca sa Sirijusa, tajnoj svetskoj satanističko-kanibalsko-pedofilsko-vakcinaškoj grupi 55G koju vodi Bil Gejts i dalje su vrlo aktivne. Ali za razliku od američkih kolega, pod gramatički ispravnom parolom "kuda ide jedan, idemo svi".

Autor: Lazar Gligorijević, Vreme br. 1547, 27. 8. 2020.