U Bosni i Hercegovini se održavaju opći izbori 2. listopada. Međutim, izborna kampanja kao i sami izbori će se samo “odraditi” jer u konačnici – nisu ni bitni. Naime, puno važniji od izbora su bili propali dogovori političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka oko etničkih asimetrija koje nastaju prilikom izbora članova predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Federacije BiH. Kako je odavno bilo jasno da od tih pregovora i dogovora nema ništa, izbori su, umjesto tzv. praznika demokracije na kojem politički narod bira svoje političke predstavnike, postali svojevrsni checkpoint pred nove pregovore. Cijelu stvar je dodatno zamrsio i visoki predstavnik Christian Schmidt koji je najavio intervenciju u izbornu arhitekturu u Federaciji BiH pred same izbore. Ona se do sada nije dogodila, tako da svi iščekuje da li će se dogoditi po objavi rezultata izbora.

U takvom političkom ozračju, izborna kampanje koja traje već par tjedana se svela na – šegu. Sve je krenulo sad već famoznim govorom predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je demografsku katastrofu u kojoj se BiH nalazi, a onda i manjak radna snage odlučio riješiti, ni manje ni više nego, robotima. Primitivna teorija automatizacije u izvedbi predsjednika najveće bošnjačke stranke, izazvala je opću narodnu zabavu na društvenim mrežama. Time je Izetbgović nakratko preuzeo ulogu glavne stranačke sprdačine od premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji tu titulu drži već godinama. U Republici Srpskoj glavni meštar od fešte Milorad Dodik je ovaj put ostao u drugom planu. Naime, izvjesna članica poljoprivrednog gazdinstva je odabrala umjesto njega, njegovu desnu ruku Željku Cvijanović. Slika krave koja ljubi izborni plakat Željke Cvijanović je u sekundi postala viralna i predmet gromoglasne šege na društvenim mrežama. U Zapadnoj Hercegovini se pak zna tko je gazda, pa mu je njegovo stranačko članstvo odlučilo obratiti u lirskoj formi i zahvaliti na tome što su završili na izbornim listama te pozvati svoje biračko tijelo na ukazivanje povjerenja i to stihovima: Glavni čovjek iz stranke me zvao / Jer mu je na um palo / Da me u politiku želi uključiti malo. Dovoljan razlog za podsmijeh običnog puka koji to sve promatra na društvenim mrežama.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih primjera izbornog blama u BiH. Istovremeno ti primjeri pokazuju da općenarodni humor ostaje jedino oružje u borbi protiv stalne političke, ali i ekonomske i socijalne krize. Izbori i izborna kampanja u takvom kontekstu su tek povod za intenziviranje tog humora, a zapravo narodnog cinizma koji je u njegovoj suštini. On naravno može biti kratkotrajno koristan ispušni ventil, ali dugoročno potpuno razotkriva političku bijedu i bezizlaznost u kojoj se BiH trenutno nalazi. Nakon što je postalo sada već daleke 2014. da se masovnim prosvjedima i općenarodnim buntom malo toga može promijeniti, ljudi su izabrali odlazak iz zemlje kao svojevrstan prosvjed. A oni koji su ostali imaju izbor ili se prepustiti potpunom očaju ili baciti šegu.

Mario Kikaš, Bilten.org