Kolegica Nermina Kuloglija sa regionalnog portala Balkan Insight objavila je u ponedjeljak reportažu o djelovanju turske nacionalističke, neofašističke i paravojne organizacije Sivi vukovi u Bosni i Hercegovini. Novinarka Kuloglija je za potrebe svoje priče, otišla i na jugoistok Turske i razgovarala sa dugogodišnjim vođom ogranka Sivih vukova u Bosni i Hercegovini Huseyinom Cakallijem. Cakalli je u intervju otkrio da su Sivi vukovi, inače omladinsko krilo Stranke nacionalističke akcije (MHP) koja je trenutno u vladajućoj koaliciji sa Strankom razvoja i pravde (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdoğana, u stalnom kontaktu sa turskom državom i njenim institucijama i da upravo od njih traže odobrenja za svoja djelovanja pa i ono u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima i prema dostupnim materijalima i podacima, Sivi vukovi su u BiH aktivni već nekoliko godina. Oni na van djeluju kao humanitarna organizacija koja pomaže, prema riječima samog Cakallija, u obnovi škola i dodjeli bajramskih kurbana, a zapravo, regrutiraju mlade muškarce iz siromašnih sredina u onim dijelovima svijeta u kojima turska država ima određeni interes. Trenutni najvažniji interes je progon članova pokreta Fethullaha Gülena, nekadašnjeg Erdoganovog saveznika kojeg od 2010-ih Erdogan smatra za svog najopasnijeg političkog protivnika, te članova Radničke partije Kurdistana (PKK). Koliko je poznato PKK nije aktivan u Bosni i Hercegovini, ali je zato jeste gulenistički pokret, odnosno bar je bio do trenutka kada su na pritisak turske države zatvorene sve njihove obrazovne institucije u BiH. Bila je to posljedica pokušaja državnog udara 15. srpnja 2016. za koji turski režim tvrdi da ga je izveo upravo gulenistički pokret.

Sivi vukovi nastaju kao mladež tada nove nacionalističke stranke MHP krajem 1960-ih. Stranku je osnovao i vodio bivši general Alpaslan Türkeş odgovoran za svrgavanje prve demokratske postkemalističke vlade Adnana Menderesa što će biti tek prvi u nizu vojnih prevrata koji su obilježili povijest Turske Republike u prvoj polovici 20. stoljeća. General Türkeş je formirao stranku kao nacionalističku, militarističku i izrazito antikomunističku, a primarna funkcija Sivih vukova je bila zaustavljanje bujajućeg, ali i heterogenog, ljevičarskog političkog života koji se razvijao na sveučilištima i u većim gradovima Turske šezdesetih. Sedamdesete su pak u Turskoj obilježili politička nestabilnost i nasilje, a Sivi vukovi su bili glavni pokretači i izvršioci tog političkog nasilja čiji je primarni cilj bilo zastrašiti, a onda u konačnici i maknuti ljevicu s ulica i s fakulteta. Članovi Sivih vukova su za te potrebe prolazili ozbiljnu vojnu obuku u kampovima postajući prava paravojna formacija.

Mnoge europske zemlje što zbog njihove paravojne povijesti, što zbog trenutnih stavova koji su izrazito rasistički i ksenofobni, na Sive vukove gledaju kao na ekstremističku pa i terorističku organizaciju i zabranjuju njihovo djelovanje. To u Bosni i Hercegovini nije slučaj, a razlog svakako treba tražiti u bliskosti bošnjačke političke elite s trenutnim turskim režimom. Sivi vukovi i njihov ogranak u BiH je održavao kontakte s najvećom bošnjačkom strankom SDA, a Cakalli se čak nedavno sastao sa SDP-ovom gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić prilikom njenog posjeta turskom gradu Urfi, kako doznaje Balkan Insight. Koliko je trenutnom turskom režimu važno prisustvo u drugim zemljama s ciljem kontrole i progona svojih političkih protivnika u egzilu, pokazuje i blokada ulaska Švedske i Finske u NATO koja je jučer okončana, iako se čini da je to samo početak priče o turskom utjecaju na ove države. U Bosni i Hercegovini taj utjecaj je svakako nezanemariv, a prisustvo turskih institucija i parapolitičkih organizacija više nego očito. Pritom su to prisustvo i utjecaj veći kada je država siromašnija i uvjetovana političkim savezništvima poput onoga između SDA-a i AKP-a. Paradoksalno je to da su bošnjačko-probosanskom političkom bloku u BiH puna usta države, državnosti i zaštite BiH od miješanja susjednih Hrvatske i Srbije, a istovremeno dopuštaju da im se dunjalukom motaju kojekakvi opskurni politički likovi iz Turske u lovu na svoje političke protivnike, bez ikakve kontrole i sankcija institucija Bosne i Hercegovine.


Mario Kikaš, Bilten.org