Od pokušaja državnog udara u Turskoj pre tri godine, iz škola i biblioteka je sklonjeno, a zatim i uništeno 300.000 knjiga, saopštilo je Tursko Ministarstvo obrazovanja.

Ministar obrazovanja Zija Selčuk objavio je da je prošle nedelje uništeno 301.878 knjiga zato što vlada želi da ruši sve veze sa Fetulahom Gulenom.

Fetulah Gulen je muslimanski sveštenik koji je optužen za pokušaj državnog udara. On trenutno živi u SAD i odbacuje sve optužbe iz Ankare.

O toj cifri prvo je najpre izvestio popularni list Hurijet, a slike oduzetih i spaljenih knjiga objavljene su na sajtu Kronos27.

Kako prenosi sajt Turski Purdž, koji sebe opisuje kao malu grupu mladih novinara koji se trude da budu glas turskog naroda koji trpe zbog opresivnog režima, 2016. knjiga iz matematike je zabranjena jer su pronašli Gulenove inicijale u pitanju koje sadrži: “od tačke G do tačke F”.

U decembru 2016. Turske novine BirGun prenele su da je 1.8 miliona knjiga uništeno zato što je u njima pronađena sporna reč – Pensilvanija, gde Gulen trenutno živi.

Čak su i promenili imena ulica u Ankari koje sadrže Gulen.

Organizacije za slobodu govora uznemirena je zbog komentara od strane Ministarstva obrazovanja, prenosi Gardijan.

Izveštaj koji je 2018. objavila organizacije Ingliš pen otkriva da je povodom vanrednog, stanja objavljenog nakon pokušanog puča, ugašeno dvesta medijskih i izdavačkih kuća, pokrenuta je istraga protiv osamdeset pisaca a 5822 akademika je izbačeno sa 118 državnih univerziteta.

Ovaj izveštaj ukazuje na “krizu slobode izražavanja” u Turskoj.

Izvor: Nedeljnik.rs