U zapadnim medijima alkohol je tema u dvije rubrike, a to su crna hronika i industrija zabave. U Bosni i Hercegovini, alkohol je jedna od najbitnijih tema nacionalističke i desničarske Stranke demokratske akcije (SDA). Iako alkohol može biti politička batina i ostalih stranaka, zbog činjenice da je SDA prije postajanja klijentilističkom organizacijom prepunom kriminalnih lica, bila vjerski islamski pokret alkohol je „argument“ kojom lica optuživana za višemilijunki kriminal moralno batinjaju političke protivnike.

Iskustva izbornih godina najbolje podsjećaju na važnost alkohola kao teme u medijima koji su pod direktnom kontrolom SDA i obavještajnog aparata pod njenom kontrolom. Sasvim je dovoljno da bilo koji politički protivnik bude snimljen sa alkoholnim pićem ispred sebe na stolu i naredni dan će, prema potrebi predizborne kampanje, osvanuti niz članaka o pijanstvu, pa sve do teškog alkoholizma.

Ove etikete ne služe da obavijeste javnost o političkom radu pojedinih političara, kao jedinom bitnom kriteriju, nego da se bitne teme od ekonomske i socijalne važnosti zamijene moralnim eskapadama vjerski organiziranih stranačkih novinara.

Iako alkohol nije zabranjen potpuno, osim na pojedinim mjestima u gradu, jednostavno nije pametno uživati alkoholna pića ukoliko pretendujete na javnu funkciju. Gotovo je sigurno da će to, prije ili poslije, postati ključna tema u zemlji razrušenoj pljačkaškom privatizacijom pod palicom pojedinih lica u vrhu ili bliskih vrhu najjače bošnjačke stranke.

Drugim riječima, bošnjački mediji učestvuju u pretpolitičkoj retrogradaciji političkih prilika u državi, gdje namjesto ozbiljnih tema eter se popunjava kafanskim tračevima i difamacijama po najgorim osnovama. Situacija se vremenom u toj mjeri ustalila da prva pitanja o nekome i kreću s informacijama o njegovim ličnim navikama. Za pojedine političare je poznatije šta jedu i piju nego koliko imaju pitanja u parlamentima.

Vremenom, političari se prilagođavaju prilikama, te niko ne pije, još od vremena Nijaza Durakovića, jer nije mudro u nesekularnom društvu iskakati iz željenog teokratskog modela društva. U suštini, dozvoljeno je sve, ali u potpunoj anonimnosti i nebitnosti.

Nedavna fotografija na kojoj Putin i Xi Jinping piju alkohol nezamisliva je među bošnjačkim političarima. Naravno, alkohol nije pozitivna stvar, niti nužna. U konačnici, alkohol među ljudima koji odlučuju nije najbolja stvar. I ceremonija između kineskog i ruskog predsjednika je tek rutina koju prolaze mnogi pri odlasku u Kinu, pa i političari iz BiH. No, nema fotografisanja!

Sva suština nalazi se u tome da mediji koriste nevažne teme, poput piva na fotografiji, da bi iskonstruisali negativnu sliku o pojedinim javnim ličnostima, iako svoj posao mogu raditi odlično. Također, pravo na izbor dokida se tihim javnim linčom, pa na duže staze se ostvaruje vrlo jasan cilj „čišćenja“ društva od neukalupljenih Bošnjaka.

Po istom receptu je vršena medijska likvidacija javnih ličnosti čiji je supružnik bio iz druge etničke zajednice. Konstantno isticanje da dolazi iz takvozvanog miješanog braka vremenom je polučilo da takvih javnih ličnosti i nema u javnosti. Kretati u kampanju sa takvim teretom podrazumijeva mnogo težu trku.

Tema alkohola je naročito popularna među bot službom. Također, to je odgovornost portala koji dopuštaju komentare ispod svojih članaka. Sudeći prema javnom mijenju u BiH, mijenju izmišljenoj u bot službi, najveći problem u državi jeste ko pije vikendom.

BalkanPres

Balkanpres je mreža koju čine NovaTV iz Makedonije, Prometej iz Bosne i Hercegovine i Južne vesti iz Srbije