U junu ove godine Makedonija je konačno postigla sporazum sa Grčkom u sporu oko imena, tako da je NATO nedavno pozvao Makedoniju da započne pristupne pregovore za članstvo. Možda celo društvo nije bilo spremno i nije očekivalo da taj čvor ikada bude razvezan, ali to se sada dešava. Među nepripremljenima za trenutnu situaciju su i mediji, koji su u potpunosti preplavljeni događajima.

Sada sledi referendum, koji se nalazi iza ugla. Ali niko ne posvećuje pažnju onom što referendum može doneti, to jest, šta možemo izgubiti ako referendum ne uspe.

Mediji su usmereni isključivo na sastanke lidera i međupartijski rat, koji je realan i traje 27 godina, koliko i partijski pluralizam u Makedoniji. Izveštavanje o pitanjima u vezi sa NATO-om je površno i siromašno po pitanju korisnih informacija koje bi građanima omogućile pravu odluku na predstojećem referendumu.

Danas, kada smo bliži nego ikada njenom pravom članstvu u NATO, podela u medijskom izveštavanju procesa je očigledna. Evidentno je da su retki mediji koji nezavisno izveštavaju i pridržavaju se novinarske etike. Mnogo je više onih teže vulgarizaciji i banalizaciji tekstova i čija je jedina svrha da obaveste građane na nivou "za" ili "protiv", iznoseći pritom stav uredništva ili drugih učesnika u tekstu - smatra Dina Arnaut iz Evro-atlantskog saveta Makedonije.

Arnaut, koordinator društvenih mreža u Evro-atlantskom savetu Makedonije, kaže da je ovaj fenomen najočigledniji na portalima koji nemaju sedište i redakciju, čije je postojanje često zasnovano na objavljivanju neproverenih informacija i dezinformacija ili takozvanih "praktično Njuz.net" tipa vesti. Sve to praktično uništava status "Treće sile".

Smatram da pristrasnost u izveštavanju o članstvu u NATO savezu može ozbiljno narušiti sam proces, posebno s obzirom na činjenicu da je referendum oko imena praktično preduslov za dalji nastavak. Tu je bitna i činjenica da prosečan građanin nije voljan da traži objektivne izvore informacija, a istovremeno je gladan za ono što se plasira.

Ipak, Arnaut je optimista po pitanju onog što čeka u budućnosti i dugo očekivanog članstva u EU i NATO-u.

Ostaje da se nadamo da će se "bojenje" tekstova završiti pre nego što Makedonija postane deo porodice EU, gde će propisi i direktive osigurati pluralitet medija, ali onda to neće biti samo imaginarno - zaključuje Arnaut.

U proteklih deset godina, Evro-atlantski savet Makedonije je organizovalo niz događaja, putem kojih su građani mogli da se upoznaju sa obavezama i koristima koje članstvo u NATO donosi.

BalkanPres, Iskra Manojloska

Balkanpres je mreža koju čine NovaTV iz Makedonije, Prometej iz Bosne i Hercegovine i Južne vesti iz Srbije