Iako se Vlada Srbije obavezala da štiti novinarsku profesiju potpisavši i preporuke Saveta Evrope, ona radi potpuno suprotno, kazao je generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez. On je rekao da, za razliku od Bosne, srpski političari čak aktivno rade protiv medijskih sloboda.

Obazirući se na situaciju u medijima na Balkanu, Gutierez je pomenuo i da bi želeo da vidi više "aktivizma" političkih lidera Evropske unije i Saveta Evrope po pitanju nedostatka podrške vlasti u Srbiji kada su medijske slobode u pitanju.

Ocenio je i da je Bosna, makar po tome koliko pažne pridaje temi medijskih sloboda, ispred Srbije.

Mislim da u Srbiji nedostatak podrške je više vidljiv. Dakle, tu nije samo nedostatak podrške, već političari aktivno rade protiv medijskih sloboda. Možda u Bosni ljudi samo ne posvećuju dovoljno pažnje toj temi, ali u Srbiji je tip akcije Vlade i političara protiv medijskih sloboda, što je zabrinjavajuće - rekao je Gutierez.

U javnim nastupima, dodaje, srpski političari čak podstiču i mržnju protiv medija i novinara.

Po mom mišljenju najveći problem u Srbiji je to što Vlada ne radi baš ništa da zaštiti novinare. Naprotiv, rekao bih, videli smo mnoge političare u Srbiji kako zapravo krive medije i novinare, podstičući mržnju protiv njih. To je po meni pravi problem u Srbiji, totalni nedostatak podrške od strane političara – dodao je.

Intervju sa Gutierezom radila je mreža Blakanpres koju čine Južne vesti,Prometej iz BiH i Nova TV iz Makedonije.

Opširnije o tome kako Generalni sekretar Evropske federacije novinara ocenjuje situaciju u medijima na Balkanu pogledate u intervjuu.

(16.11.2017)