Tema govora mržnje u Makedoniji se čini neiscrpnim izvorom novinarskih tekstova.

Ono što je dalje zabrinjavajuće je debata o govoru mržnje. Činjenica je da postoji siva zona između onoga što se zove sloboda izražavanja i govora mržnje, ali u većini slučajeva govora mržnje u Makedoniji, granica je jasna kao dan.

Kada neko pozove na javni linč osobu zbog njenog izraženog stava, a taj poziv sledi niz sličnih poziva u istom pravcu, da li onda zaista treba raspravljati da li je to govor mržnje?

Postoji matematički precizna definicija toga šta je govor mržnje:

Govor mržnje je upotreba stereotipa i zajedničkih društvenih karakteristika određene grupe (etničke, rasne, verske, polne, seksualne orijentacije ili druge pripadnosti), sa ciljem da se nanese bol, da se omalovaži ili javno ponizi ili da se formira predrasuda koja će izazvati mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv te grupe. Govor mržnje može biti usmeren na pojedinca, ako se koristi pripadnost određenoj društvenoj grupi da uvredi, diskriminiše, da se prizove nasilje ili da se eliminiše sa javne scene.

Govor mržnje u Makedoniji je upravo takav da je jasan i precizan poziv za nasilje nad određenom osobom ili grupom ljudi.

Poslednji takav primer desio se prošle nedelje, kada je Borjan Jovanovski novinar i urednik NovaTV ponovo bio meta.

Jovanovski je 2015. bio meta napada nepoznatih počinilaca, kada je na vratima svog doma zaketako posmrtni venac.

Ovaj put je bio cilj govora mržnje nakon što se u kolumni izjasnio o nemilom događaju, odnosno o smrti mladog navijača.

Napadi je pratio niz lažnih Fejsbuk profila, ali i stvarni profili sa javno utvrđenim identitetom. Vređanja i pozivi na nasilje nisu usmereni samo prema novinaru, već i prema njegovoj porodici.

Ne smijemo dozvoliti stvari koje nisu normalne da postanu normalne, tako da se ne smijemo pomiriti sa takvim prisustvom govora mržnje u javnom životu makedonskog društva.

Govor mržnje mora biti poistovećen sa direktnim nasiljem, jer neizbežno dovodi do njega.

Žrtve govora mržnje stalno ciljaju napadi koji se javljaju iznova i iznova, tako da ovi izgube poverenje u institucije i više ne prijavljuju takve napade koji se javljaju, pred svima, čak i pred očima nadležne institucije koja i dalje ne radi.

BalkanPres, Iskra Manojloska

Balkanpres je mreža koju čine NovaTV iz Makedonije, Prometej iz Bosne i Hercegovine i Južne vesti iz Srbije