Proteklih nekoliko dana bilo je burno u bosanskohercegovačkim medijima. Presude iz Haškog tribunala okupirale su javni prostor, pa se ostale vijesti nisu probijale u prvi plan. Takvo što uvijek može biti indikativno u BiH, jer je prošlost pokazala da bi u takvim situacijama političari donosili neke nepopularne zakone, povećavali sebi plate ili čak vršili kriminal.

Ipak, ovaj put se jedna tema probila u samu žižu interesovanja javnosti. Naime, savjetnik Bakira Izetbegovića i član njegovog kabineta Dženan Selimbegović, na svom facebook profilu izvrijeđao je dvije novinarke javnog servisa.

Radilo se o iskusnim i popularnim novinarkama čiji se rad u BiH cijeni. U statusu koji je objavio piše:

Gledam trailer za nekakav intervju na BHT-u. Sjele dvije "polovnjače" jedna nasuprot druge. Jedna loše izblajhana, a druga sa sfušerenim kolagenom u usnama. Ljudi ih zovu novinarkama. I sada ova izblahajna, mrtva-hladna kroz čuperak loše njegovane kose, izvali da je BiH u ratu odbranila u stvari šaka novinara na BHT-u. Ništa Armija BiH, ništa heroji, ništa Alija...samo ona i njena raja...

Novinarka Sanela Prašević-Gadžo u svojoj emisiji „Interview 20“ ugostila je novinarku Arijanu Saračević-Helač, koja je izvještavanjem u toku rata postala miljenica bosanskohercegovačke javnosti. Upravo je to bila jedna od tema, što je naljutilo Selimbegovića, člana Stranke demokratske akcije koji žele u javnosti da jedini imaju pravo na riječ o ratu.

Na njegovu reakciju nadovezali su se još neki članovi Stranke demokratske akcije, poput Edina Ramića, federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice. Ramić će aplaudirati Selimbegoviću i navesti njegovu reakciju „totalnom dominacijom“. Sporni status odlično je prošao kod ogromne većine manje poznatih članova SDA. Status se dopao i predsjedniku Asocijacije mladih SDA, Salki Zildžiću.

Sanela Prašović-Gadžo je reagovala otvorenim pismom ka Predjedništvu BiH, prvenstveno prema Bakiru Izetbegoviću navodeći da je nedopustiv jedan takav govor koji nanosi štetu i njoj, kao i kolegici Saračević-Helač i samoj instituciji Predsjedništva u kojem radi Selimbegović.

S obzirom na ugled koji imaju, novinarke su dobile veliku medijsku pažnju, pa je sporni status uklonjen, a Selimbegović i Ramić su se povukli. Ramić će u odbrani Selimbegovića navesti da je on „častan čovjek. Kao dječak je ratovao u uniformi Armije BiH, izgubio roditelje, a sada ga se zbog verbalnog lapsusa pokušava predstaviti kao monstruma, kojeg treba oboriti na pod i iscipelariti. To njegovo dijete gleda.“ izbjegavajući primijetiti da je nečastan njegov čin, te da iskustvo rata i gubitka roditelja nema nikakve veze sa vrijeđanjem novinarki. Ramić, prepoznat kao političar koji je spreman na sve, ne razumije najbolje šta je verbalni lapsus, a šta šest rečenica napunjenih uvredama.

S obzirom da nije prvi put da SDA član izvede neki javni atak ili iznesu spornu tvrdnju, nakon čega ga podrže drugi članovi, a zatim i povuku izjave, vidljivo je da postoji namjera da se napadi na novinare normalizuju kroz ponavljanje i privikavanje na takvu situaciju.

Ramić je proširio svoju tvrdnju i okrenuo tezu da se „haranga provodi nad njim“ pa se stiče utisak da je napadnut Selimbegović. Ramić tvrdi da je, paradoksalno, to napad na Predsjedništvo BiH, te da je to „politička kampanja“ iako je očito da je Selimbegović prvi napisao sporni status, jezikom mržnje govorio i na kraju ispao žrtva.

Reagovalo je i Udruženje BH novinara:

Sasvim je jasno kome su upućene primitivne i proste riječi, te mizogini komentari koji u javnom komunikacijskom prostoru promoviraju muški seksizam, mržnju i omalovažavanje žena na nivou predrasuda. Budući da je gospodin Selimbegović javni službenik i uposlenik u Kabinetu generalnog Sekretara Predsjedništva, najviše državne institucije u BiH, smatramo kako javni službenici u svojim komentarima ne bi smjeli kršiti zakonske propise, standarde i vrijednosti ljudskih prava, kao i međunarodne deklaracije koje je prihvatilo državno Predsjedništvo.

Postupak Selimbegovića osudio je i Dennis Gratz, političar liberalne stranke Naša stranka, navodeći da pored nedopustivog govora Selimbegović zarađuje od građana BiH da bi tokom radnog vremena pisao statuse po facebooku.

Još nema reakcija o sankcionisanju Selimbegovića, a uvjerenje da neće ni iti sankcionisan preovladava u medijskom prostoru. Već je spomenuto da članovi SDA s vremena na vrijeme sprovode napade na pojedince, a u izvinjenjima koriste ratna iskustva kao štit od svih kritika.

Iako u BiH postoje zakoni o kleveti koji bi trebali da štite obje strane, govor mržnje na internetu nije zakonsi precizno definisan.

Također, sve i uz postojanje zakonskih propisa, kao i propisa institucija u kojim rade osobe poput Selimbegovića, često se dešava da se ti propisi na sprovode. Organizacije oput Vijeća za štampu godinama iznose stav o lošem položaju novinara, kao i rješenja o portalima koji kontinuirano šire govor mržnje, medijski linčuju neistomišljenike i seksistički nastupaju. Do danas nijedan od njih nije ugašen. Gledano tako, teško je očekivati da će Selimbegović i SDA odustati od svojih facebook kampanja. Postoji prostor sive zakonske zone koji odlično koristi kadar SDA za odstrel novinara.

Balkanpres (8.12.2017.)