Umesto uslovne zatvorske kazne zbog "ozbiljnih pretnji" koje su uputili uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću, na zahtev Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovni kasacioni sud preinačio je presudu niškog suda i oslobodio pukovnika Dobrivoja Stanimirovića i privatnog detektiva Miju Jankovića.

Prema navodima iz presude, niški Viši sud je pogrešno zaključio da su Stanimirović i Janković uopšte pretili novinaru.

Iako su sudije Višeg suda u Nišu zaključile da je reč o "ozbiljnim pretnjama", stav Vrhovnog kasacionog suda da poruke koje su Stanimirović i Janković uputili Blagojeviću "nisu kod njega (Blagojevića) mogle da izazovu strah".

Tačnije, sudije Vrhovnog kasacionog suda smatraju da pretnja ne postoji ako u spornoj poruci nije navedeno "tačno određeno zlo: da će napasti na telo ili život pasivnog subjekta ili njemu bliskog lica".

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud prethodno prošle godine preinačio presudu i oslobodio krivice Milutina Ilića, za koga je takođe utvrdio da nije Blagojeviću uputio preteće poruke, najnovijom presudom su i formalno optužbi oslobođeni svi koji su bili optuženi da su pretili Blagojeviću.

Po presudama: Sve manje pretnji novinarima

Podsetimo, Viši sud u Nišu je krajem februara prošle godine osudio trojicu muškaraca za pretnje novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću i osudio ih na zakonom propisanu minimalnu kaznu - 6 meseci uslovne zatvorske kazne.

Krivi su zato što su sa umišljajem i u uračunljivom stanju, ozbiljnim pretnjama da će napasti na život i telo, ugrozili sigurnost Predraga Blagojevića - piše u presudi Višeg suda.

Ipak, Vrhovni kasacioni sud je septembra iste godine zaključio da reči Milutina Ilića nisu bile pretnja, odnosno da Blagojević nije mogao da od njih oseti strah, te ga pravosnažno oslobodio optužbi.

Do sada je za pretnje novinarima u Nišu pravosnažno osuđen jedino funkcioner SNS Bojan Marinković zvani Bojzi, koji je tokom suđenja priznao da je počinio to krivično delo, pa je kažnjen sa 4 meseca uslovne zatvorske kazne. Ipak, vrlo brzo nakon donošenja presude Marinković je bio kandidat SNS za odbornika u Skupštini grada, gde danas predstavlja građane.

Ipak, iako je Osnovni sud još avgusta 2016. presudio da je Marinković dužan da Blagojeviću isplati 250.000 dinara odštete, po Marinkovićevoj žalbi Viši sud u Nišu je predmet formirao tek januara iduće godine, a presuda nije doneta ni 11 meseci kasnije.

Balkanpres (24.11.2017)