Dugogodišnja dopisnica iz Brisela i slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon ističe da je sloboda medija na Zapadnom Balkanu ozbiljno ugrožena, o čemu svedoče ekonomski i politički pritisci na novinare i slučajevi ubistava koji još nisu rešeni.

U intervjuu za makedonsku televiziju Nova tv, Fajon kaže da podaci Međunarodnih novinarskih organizacija pokazuju da su mediji u teškoj situaciji zbog različitih pritisaka te da nisu slobodni.

Situacija je takva da se ne zna ko su vlasnici medija, napominje Fajon, a političari stoje više ili manje iza medija.

To je nešto što uvek i kao novinar i kao političar kažem da je vlast ta koja je odgovorna i koja treba da napravi uslove za slobodu medija i mediji su odgovorni da naravno profesionalno i kredibilno izveštavaju o tome što ljudi žele, da imaju sve informacije - navodi Fajon.

Ona podseća da je sloboda medija jedan od najvažnijih uslova, ako zemlje Zapadnog Balkana žele da uđu u Evropsku uniju. Ipak, prošli izveštaj o napretku ovih zemalja po pitanju slobode medija je bio loš, a to je nešto što je, kako kaže, jako brine.

To je nešto što ugrožava demokratiju i vladavinu prava. Jedna od glavnih mera u procesu pristupanja Evropskoj uniji je svakako sloboda i pluralonost medija - ističe Fajon.

Proces proširenja nije “domaći zadatak za Brisel”, navodi slovenačka poslanica, već nešto što treba da omogući građanima da bolje žive, jer on uključuje reforme, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, kao i slobodu medija. Sve te ciljeve država mora da ispuni, dodaje, da bi prisupila Evropskoj uniji.

O tome da li je Evropska unije upoznata sa situacijom u medijima na Zapadnom Balkanu, o situaciji u Makedoniji i novoj Vladi, kao i o ekonomskim i fizičkim pretnjama na novinare u Bosni i Hercegovini, pogledajte u intervjuu u nastavku teksta.

Balkanpres (28.12.2017.)