Danas je na Malti sahrana novinarke Daphne Caruane Galizie, ubijene u eksploziji automobila na nekoliko koraka od njene kuće. Ubijena je zbog toga što je tražila istinu u korumpiranom svetu u kojem živimo.

Daphne je žrtva svoje istraživačke aktivnosti. Ona nije prva žrtva. Nažalost, verovatno ni poslednja. Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od 1992. godine do danas 287 novinara je poginulo u ratnim zonama.

Međutim, šokira sledeći podatak: u istom periodu 810 novinara je ubijeno zbog toga što su istraživali korupciju i borili se za ljudska prava. Samo 10 slučajeva su dobila rešenje na sudu.

Najčešće su novinari žrtve lokalnih kriminalaca i mafijaša koji rade za nečije političke i ekomomske interese.

Dafne je radila na istraživanju korupcije malteških političara i temama koje su se ticale nepotizma, pranja novca, organizovanog kriminala. Bila je izložena pretnjama, zaplašivanjima, napadima,a čak dva puta hapšena je od strane malteške policije.

Ali, nije prestala da piše blog Running Commentary.

2016. godine, ona je otkrila informacije koje se nimalo nisu dopadale malteškim političarima, a u vezi sa skandalom Panama papers.

Dafne je poginula u blizini svog doma. “Istraga je u toku” - kažu vlasti.

Ova rečenica vam je sigurno i te kako poznata. I kod nas na Balkanu istrage su u toku. Toliko su u toku da je potrebno da prođu meseci, godine, decenije, i na kraju tog toka ne daju rezultate.

Baš danas, mi, grupa balkanskih novinara, počinjemo projekat posvećen slobodi medija, bezbednosti novinara. Projekat protiv nasilja i sejanja mržnje.

Makedonska NOVA TV, zajedno sa kolegama iz Južnih vesti i bosanskog Prometeja krećemo u potragu za slobodnim novinarstvom.

Naš cilj je da javnosti prikažemo sve govore mržnje, napade na novinare, zaplašivanja, nasilje, diskriminisanje, ali i druge takve, tihe i skoro nevidljive sabotaže – birokratsko-političko "nasilje", kao na primer problemi sa pristupom do informacija od javnog značaja.

Datumi sahrane naše malteške koleginice Dafne i početag našeg projekta za zaštitu slobode medija su slučajnost, ali ničega nema slučajnog u zločinima nad novinarima na sve četiri strane sveta u govoru mržnje, zastrašivanju, nasilju, uvredama, pretnjama, političkom i ekonomskom pritisku, socijalnoj nesigurnosti, otpuštanju sa posla zbog pisanja...

Ne može da se priča o pravnoj državi i demokratiji sve dok su novinari žrtve. Žrtve fizičkog, psihičkog, ekonomskog i socijalnog nasilja.

Socijalna zaštita i plate novinara su na izuzetno niskom nivou u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Novinar može da bude otpušten sa posla bez objašnjenja i bez posledica po poslodavca. Uplašeni novinari "osuđeni su" na autocenzuru i postavljaju niske profesionalne standarde.

Koliko od nas je do sada bilo proglašeno “državnim neprijateljima”, “stranim plaćenicima” i još nizom uvreda koje iz pristojnosti ne želimo da navedemo? Koliko je naših kolega odlučilo da i pored svega ostane verno istini? Neverovatno malo!

Juče je u Srbiji obeležen međunarodni Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Država treba da kažnjava one koji napadaju i prete novinarima, ali nažalost, država je ta koja je prošlih godina štitila one koji su napadali novinare - kaže naš partner u ovom projektu i urednik Južnih vesti Predrag Blagojević.

I mi u Makedoniji i kolege u Bosni i Hercegovini mogli bismo da potpišemo ovu izjavu. U prošloj godini bilo je nebrojeno napada i pretnji. Ipak, do sada nismo videli da je neko odgovarao za to.

Cilj ovog jednogodišnjeg projekta je da se podigne svest javnosti da je sloboda medija i njihova sloboda i da deo njihove slobode predstavlja borbu za demokratiju, kroz saradnju sa našim susedima.

...da se ne bi nama dogodilo ono što se dogodilo novinarki Dafne!

Balkanpres (3.11.2017.)